Sayfalar

Perşembe, Mart 01, 2007

Fırında Köfteli Brüksel Lahanası



Brüksel lahanasını hep haşlayarak garnitür olarak tüketiyorduk. Lezzet dergisinin Aralık sayısında bu tarifi görünce hem çok şirin göründüğü için hem de lezzetli olabilir diyerek denedim. Biz lezzetini çok beğendik. Haftasonu gelecek olan kayınvalidemler için de yapmayı düşünüyorum. Tarifi dergideki ölçüleri ile yazıyorum ama ben göz kararı miktarlarda kullandım. Ayrıca domates de eklemedim.

Malzemeler:
  • 1 kg. brüksel lahanası
  • 500 g. kıyma
  • 2 soğan
  • 2 dilim bayat ekmek içi ( galeta unu da olur)
  • 250 gr. kiraz domates
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 su bardağı su
  • 2 çorba kaşığı sıvıyağ
  • tuz, kimyon, yenibahar, karabiber

Hazırlanışı:

Brüksel lahanalarının dış kabuklarını çıkarıp yıkayın. Soğanları rendeleyin. Kiraz domatesleri dörde bölün. Ekmek içini hafif ıslatıp ufalayın. Kıymayı bir kaba alıp soğan, ekmek içi ve baharatları ilave edip karıştırın. Hazırladığınız köfte harçından brüksel lahanalarının büyüklüğüde parçalar alıp misket köfteler hazırlayın. Bir fırın kabına lahana ve köfteleri değişimli olarak dizin. Kiraz domatesleri ilave edin. Salçayı su ile karıştırıp yemeğin üzerine dökün. Sıvıyağ ve tuz ilave edip kabın üzerini aliminyum folyo ile kapatın. Önceden ısınmış 180 derece fırında 20 dk. pişirin ( bu süre lahanaların pişmesi için yeterli gelmedi; 10 dk daha pişirirseniz iyi olur.NOT: Lahanalar önceden 5 dk. kadar haşlanırsa ve haşlama suyu salça ilave edilip yemeğe eklenirse daha iyi sonuç alınıyor). Folyoyu çıkarıp 10-15 dk. daha pişirin.

Afiyet olsun...

11 yorum:

Adsız dedi ki...

Haticecim ellerine sağlık. :) Bu tarifi daha önce iş yerinde bir arkadaşımdan öğrenmiştim. Onun tarifinde, tepsiyi fırına koymadan önce brüksel lahanaları haşlanıyordu, (böylece pişmeme sorunu olmuyor), lahanaların haşlandığı su, salçalı su yapılırken kullanılıyordu. Ben salçalı suya biraz da tuzot ilave etmiştim.

Sevgiler,

Adsız dedi ki...

Özgecim, senin bahsettiğin işlemi annem de önermişti aslında ama denemediğim için yazmamıştım. Denemiş birisi olarak paylaştığın için çok teşekkür ederim canım :))

Adsız dedi ki...

Merhaba ellerine sağlık brüksel lahanasını bir kere denemiştim ama sevilmedi etleri yenmişti lahanası kalmıştı bende o günden sonra hiç yapmadım ziyan olur diye ama yinede çok güzel gözüküyor sevgiyle kal.

Adsız dedi ki...

Şebnem, normal lahana 2 kişi için fazla geldiğinden ben brüksel lahanasını tercih ediyorum. Sevgiler...

Adsız dedi ki...

merhaba, köfteler yuvarlak, lahana yuvarlak, ne güzel görünüyor yemek..

Bayıldım...

Sımsıcak sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

ellerine sağlık her şey bir harika çok beyendim.

Adsız dedi ki...

Zerrin, evet ben de bu görüntüyü çok beğenmiştim. Sevgiler...
İsimsiz, teşekkürler...

limoncicegi dedi ki...

Haklisin valla, ben hic yemegini yapabilecegimi dusunmemistim. Hep sosla yenebilir garnutor benim icin... farkli bir bakis getirdin ellerine saglik

Adsız dedi ki...

Limonçiçeği, umarım denersin tarifi. Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Merhaba,sitenizi ilk kez ziyaret ediyorum.Çok beğendim.Brüksel lahanası hiç kullanmadım.Ama bu tariften sonra mutlaka alıp pişireceğim.Sevgiler..

Adsız dedi ki...

Sevgili Sema, hoşgeldin sitemize. Umarım deneyip beğenirsin brüksel lahanasını.