Sayfalar

Cumartesi, Şubat 03, 2007

Kıymalı Mantı


















Geçen hafta sonu evde ne yapsam diye dolaşıp dururken mantı yapmaya karar verdim. Ne zamandır cesaret edemiyordum, yanımda annemin olmasının verdiği güçle mutfağa gittim. Hamur malzemelerini yeni aldığımız Kitchen Aid'e koydum. O hamuru yoğururken ben de iç malzemesini hazırladım. Tabi asıl iş hamuru açmaktı. Annem ilkinde gösterdi ve 2. bezeyi ben açtım. Gerçekten hamurla uğraşmak çok zevkli.

Malzemeler:
Hamuru için:
  • 1 yumurta
  • 1 çay kaşığı tuz
  • yarım su bardağı su
  • 1,5- 2 su bardağı un
İç Malzemesi:
  • 150 gr kıyma
  • 1 adet soğan, rendelenmiş
  • 1 tutam maydanoz, doğranmış
  • 1-2 diş sarımsak
  • tuz, karabiber, kırmızı biber
Üzeri için:
  • Sarımsaklı yoğurt
  • Yağda kızdırılmış salça
  • Maydanoz veya nane
Yapılışı:

Hamur malzemelerinden yumuşak bir hamur hazırlayın. Çok sert olursa su, çok yumuşak ele yapışan bir hamur olursa un ekleyin. İç malzemesi için tüm malzemeleri elinizle yoğurarak karıştırın. Hamuru unlanmış tezgaha alarak 1- 2 bezeye ayırın. Her bir beze küçük portakal büyüklüğünde olabilir. Oklava yardımıyla çok ince olmayacak şekilde (yufkadan biraz daha kalın olacak) açın. Açtığınız hamuru kare kare olacak şekilde kesin. Her bir karenin ortasına parmağınızın ucuyla hazırladığınız içten koyun. Her birini muska şeklinde kapatın. Hafif unlayarak bir tepsiye alın. Üzerini 1 parmak geçecek kadar kaynar suda mantınızı haşlayın. Suyu az gelirse sıcak su ekleyebilirsiniz. Tabaklara paylaştırın ve üzerine sarımsaklı yoğurt dökün. Yağda biraz salçayı kavurun ve yoğurdun üzerine dökün. En üste de zevkinize göre nane veya kıyılmış maydanoz serpiştirin.

Afiyet olsun...

17 yorum:

SEDA dedi ki...

Ben de dün yaptım koca bir tepsi, valla hergün olsa yemekten bıkmam :) Annenin de, senin de ellerinize sağlık. Bu arada Kitchen Aid'in hayırlı olsun, iyi günlerde kullan inşallah. Darısı başıma :))

Aybike Ceylan dedi ki...

Ellerinize saglik, ne kadarda ozledik mantiyi. Turkiye'ye gidene kadar beklemeden yapmak lazim. Sevgiler

munevver dedi ki...

Sevgili Şule,taziye mesajınız için çok teşekkürler.Bu vesile ile tanışmış olduk
Görüşmek üzere,sevgiyle,,
Nanelimon.

ZeYNeP dedi ki...

Şule ellerine saglık , Mantı denildimi akan sular duruyor bende de:) Anneciğinin de ellerine saglık, Kitchen Aid'in de hayırlı olsun, guzel tarifler yapmaya devam edin.

sevgilerimle,
Figen

Gulos dedi ki...

Eskşden mantı ve içli köfteyi hiç sevmezdim.Galiba sebebi her an annemin yapabilecek olmasıydı.İş için istanbula geldiğimde ne kadar yazık ettiğimi anladım.Şimdi bayılıyorum bu iki yemeğe.

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık bizdede hep annem yapardı ben sadece haşlamasını yapardım ama iş başa düşünce insan hamurda açıyor ama dediğin gibi çok zevkli oluyor hamurla uğraşmak

Adsız dedi ki...

SLM, Kitchen Aid'iniz hayırlı olsun. Eğer bir mahsuru yoksa nereden ve kaça aldığınızı yazabilirmisiniz ??? Bende almayı düşünüyorum da. Sanırım 220 Volt değilmiş galiba bunlar.TR'ye uygun olanları var galiba siz aldığınıza göre.Teşekkürler.

munevver dedi ki...

Hatice,size de teşekkür ederim.Sağolun.
Sevgiyle,nanelimon

Adsız dedi ki...

seda, ben de çok seviyorum mantıyı. her gün yemek konusunda sana katılıyorum. :) umarım en kısa zamanda sen de Kitchen Aid'ına kavuşursun. güzel dileklerin için teşekkür ederim.

aybike, mantı yemek için illaki Türkiye de olmak gerekmiyor biliyorsun. :) hadi hemen kolları sıva ve hamurunu yoğurmaya başla :)

münevver, rica ederim ne demek. umarım şimdi daha iyisinizdir. Allah tekrar sabırlar versin size.

figenciğim teşekkür ederim. artık kek, kurabiye, ekmek ne olursa her şeyi yeni oyuncağımda yoğuruyorum :) sevgilerimle..

güloş, mantı ve içli köfte için olmasa da diğer yemekler için ben de seninle aynı düşüncedeyim. eskiden burun kıvırdığım yemekleri şimdi kendim büyük hevesle yapıyorum :)

şebnem, annelerimiz tabi daha tecrübeli oldukları için daha hızlı ve düzgün açıyorlar. olsun sen de dene mutlaka.. gerçekten yorucu ama çok zevkli..

şevkiye, teşekkür ederim güzel dileklerin için. Biz amerikadan almadık. Türkiye'de Esse mağazalarında satılıyor onların voltajı uygun, oradan aldık. Biz aldığımızda fiyatı 785 YTL idi. Peşin paraya indirim yapmadılar. Biz de aynı fiyata 10 taksit yaptırdık, nasılsa bir kazancımız yok diye. sevgilerimle..

sevdamavisi dedi ki...

Şuleciğim,
ellerine sağlık. bir manntı bu kadar güzel olabilir mi diyeceğim ama sen yaptığın tüm yemeklere can veriyorsun zaten. çoook canım çekti.

Adsız dedi ki...

sevgili seda, nazik yorumun için çok teşekkür ederim. sevgilerimle..

Tuba dedi ki...

Merhaba Sule, Manti cok guzel gozukuyor, ellerine saglik. Bir kac yil oluyor, ben de mantimatik almistim Turkiye'den. Hamuru makinada hazirladiktan sonra, mantimatikle de mantilari hazirliyorsun, boylece manti yapmak daha da kolaylasiyor, sevgilerle, (mantimatik benim blogda:)).

Adsız dedi ki...

Tuba merhaba. yorumun için tşk ederim. sitende maalesef mantımatiği göremedim :) sevgiler..

Tuba dedi ki...

Yorumunu yeni gordum. O yuzden, mantinin linkini eklemeden edemedim, sevgilerle,

http://hamurisleri.blogspot.com/2006/11/minik-ellerin-actigi-manti-her-ne-kadar.html

Adsız dedi ki...

tuba link için teşekkürler. sevgiler..

Unknown dedi ki...

Ellerinize sağlık

♥ Nilays World ♥ dedi ki...

ellinize saglikk :) mütis duruyo sizi takibe aldim blogunuz cok hos..
banada beklerim...