Sayfalar

Çarşamba, Mayıs 31, 2006

Limonata



Bu sıcak günlerde koca bir bardak buz gibi limonataya ne dersiniz! Tarif Tarif Defteri'nde Gülseher Hanımdan. Buradaki tarife göre 5 limondan 5 lt limonata çıkıyor. Ben 2lt limonata yaptım. Şimdi tarifi okurken yapılışında bazı hatalar yaptığımı fark etim ama tadı yine de çok güzeldi. Limonları yıkayıp kuruladıktan sonra bir kaba rendeleyin. Üzerine 4-5 nane yaprağını doğrayın ve 2-3 yemek kaşığı şeker ekleyerek dövecek ile ezin. Ben sadece nane yaprakları ile şekeri ezip, rende limon kabuklarını ise suya atmıştım. Siz böyle yapmayın :). Nane yaprakları, şeker ve limon kabuğu rendesini dövecek ile ezdikten sonra limonları sıkın. Limon suyu ile birlikte kabuklarını da büyük bir kaba alın. Yeşil karışımı bol su ile çalkalayarak kaba ilave edin. Suyun tamamını ekledikten sonra göz kararı ağız tadınıza göre şeker ilave edin ve büyük bir kaşıkla şeker eriyene kadar karıştırın. Sıkılmış limon kabuklarının suyunu sıkıp atın. Tülbent yardımıyla limonatanızı şişelere süzün. Afiyet olsun...

18 yorum:

Adsız dedi ki...

tamda yaz gelmişken, iyi fikir, bir bardak aldım :) hımm ohhh nefis, ellerine sağlık..

incikboncuk dedi ki...

limonata sıcak yaz günleri için benim de favorimdir. bu karışımı buzdolabında 1-2 saat bekletip, ondan sonra süzüyorum. nanenin daha iyi sindiğini söylemişlerdi.

Adsız dedi ki...

yildizcaa afiyet olsun :)

incik boncuk, işten eve gidip yorgunluğun üstüne 1 bardak limonata harika oluyor gerçekten de. bu tarifi aldığım yerde bazıları naneli olarak 1 gün bekletmişler ve nane tadı çok geldiği için hoşlanmadıklarını söylemişlerdi. 1-2 saat bekletince olabilir, denemek lazım.

Behiye dedi ki...

Ellerine sağlık Şule, serin bir limonataya hayır denebilir mi,ben bir bardak rica etsem uğramışken:) Sevgiler.

Adsız dedi ki...

offf bu sıcak yaz gününde buz gibi bir limonata ne kadar da güzel gider, ellerine sağlık, ilk fırsatta bende yapacağım.

Adsız dedi ki...

behiye tabi ki hayır denemez :) yine yapacağım o zaman sana da ayırayım olur mu :)

pembeli bir sürü limon aldım, bu sefer tarifi doğru uygulayacağım ,rengi daha güzel olacaktır.

ArMeda dedi ki...

Bu sıcaklarda buz gibi bir limonataya kim hayır diyebilir.Kızımda nezamandır istiyordu.iyi oldu..Ellerine sağlık.Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Şule Hanım ELLERİNİZE SAĞLIK :)
Limonatamı böyle güzel bir sunumla sitenize taşıdığınız için teşekkür ederim..
Yorum bırakmakta biraz geciktim ama yine de sanırım zamanında yetiştim :)
Deneyecek arkadaşlara ne diyelim, bence hiç beklemeyin,çünkü yıllardır deneyip de beğeni toplayan, elden ele dolaşan bir tarif..
Hepinize kolay gelsin, yorumlarınız başta Şule Hanım olmak üzere benim için de çok değerli..
Tekrar teşekkürler..
Sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

armeda umarım deneyince de beğenirsin.

gülseher hanım sizin tarifiniz olmasaydı bu sunum da olmazdı. haftasonu yeniden yaptım bu sefer doğru olarak. ek limon sıkmama gerek kalmadı :) Eşim limon alalım da limonata yap dedi ben de ben aldım bile diyerek kolları sıvadım. Fakat daha önceden buzluğa attığım birkaç nane yaprağını kullanmak istedim ama naneler dövülmedi, bütün kaldı. Bu yüzden deneyeceklerin taze nane kullanmalarını öneriyorum. Yine de nefisti. Tarifi eşimin annesi ve annem de istedi. Teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Şule Hanım;
Çok naziksiniz, teşekkür ederim..Yalnız sizin de bu güzel paylaşımlara ev sahipliği yapacak sıcacık, dostane bir siteniz olmasaydı birşeyler yine olmazdı :)
Taze naneyi tarif defteri forumunda da hep söylüyorum, deneyecek arkadaşlar için bu önemli gerçekten, bu limonatanın renginin ve aromatik tadının sırrı TAZE NANE'dir..
Siz artık deneye deneye ehli oldunuz sayılır, ama rica ediyorum bir de tazesiyle ve limon kabuğu rendesiyle beraber ezerek deneyin..Farkını gerçekten hissedeceksiniz..:)
Siz başta olmak üzere, siteden yolu geçen herkesi yürekten selamlıyorum..
Sevgiyle kalın..

Adsız dedi ki...

Ben dün bir limondan denedim ve de aynı pastanelerde satılan limonata gibi oldu...Herkeze tavsiye ederim...Mutlaka denesinler ,evde küçük çocuğu olan varsa çocuklarına güvenle içirebilir özelikle de bu sıcak yaz günlerinde serinlemek için bire bir...Bu tarifi bizimle paylaştığınız için teşekür ederim...

Adsız dedi ki...

gülseher hanım eşim sürekli limon alıp geliyor limonata yap diye :)

rüya beğenmenize sevindim. Ev yapımı, katkı maddesiz mis gibi buz gibi limonata daha ne olsun değil mi :)

Adsız dedi ki...

sıtenizde cok guzel tarifler veriyorsunuz yalniz eksik veriyorsuz tabi cogunu degıl ama limonata boyle yapılmaz.
oncelıkle 5 adet lımon kabugu rendesi 2 adet portakal kabugu rendesi bunlari yarım kılo seker ılave edin guzelce ovalıyarak sekere yedirin rendelemış oldugumuz limon ve portakali ekleyin tekrar yogurun taki ıcını bırakana kadar daha sonra lezzetıne bekarak su ılava edın afiyet olsun. birde boyle deneyin olmaz mı?

Adsız dedi ki...

ömer, limonatanın 1001 tane tarifi var. ben bunlardan bir tanesini uygulayıp sitemize koydum. istediğim limonata tadını da bu tarifte yakaladım. yine de tavsiyen için teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Limonata tarifinizi denedim çok teşekkur ederim baya bereketli ve güzel oldu. 5 limon yakl 5 nane yaprağıyla 1,5 litrelik iki şişeye yaptım, konsantre oldu sulandırıp içiyoruz. kabukları soydum naneyle robottan geçirdim ezmek ve süzme zor oldu tülbentim yoktu ezicim de yoktu düz bardak arkasıyla ezdim küçük, sık süzeği olan yağ süzgeciyle süzdüm çok zamanımı aldı:(. bidahakine tam techizat denerim heralde. eşim şişenin biri bitince aa bittimi dedi, bitane daha var dedim rahatladı:)teşekkürler..

Adsız dedi ki...

Damla tarifi deneyip sonucundan memnun kalmana sevindim. Senin yapım aşaman epey uğraştırmış. Mutlaka tülbent olmasa da ona benzer bir bez parçası edin ve onunla yap. Göreceksin ne kadar kolay olduğunu. Benim elim çok alıştı, 10 kere yapmışımdır herhalde..

Adsız dedi ki...

bugün malum oruçluyuz .eşim az önce aradı canı çook limonata çekmiş !!! acil durum . hemen limonata tarifi aramaya koyuldum bana en güzel sizinki geldi uyguladım .umarım beğenir. ilk defa yaptım ben de merak ediyorum.sevgiler...

Adsız dedi ki...

umarım sonuçtan memnun kalmışsınızdır.