Bu sefer meşhur günlerimizden ayva günü için İncik Boncuk sitesinin sahibi sevgili Nurdan'a konuk oluyoruz. Ayva ile ne yapacağımı yine etrafıma sordum, araştırdım, birçok tarif aklıma geldi ama eşimin iş yerinde yediği tatlıdan esinlenerek bu tarifi hazırlamaya karar verdim. Eşim işyerinde aynı tatlının elmalısını yiyormuş, biz ayvaya uyguladık. Aslında tatlıyı eşimle birlikte yaptık desem yalan olmaz. Ayvaların çekirdek yuvasını eşim oydu. Krema malzemelerini karıştırdı :). Şimdi düşünüyorum da tatlıyı ben yapmadım galiba :)). Tadı aşureyi anımsatan oldukça hafif bir tatlımız oldu.
Malzemeler:
- 3 adet orta boy ayva
- 1,5 su bardağı su
- 1/2 su bardağı şeker
- 2 çorba kaşığı dövülmüş ceviz
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1,5 su bardağı süt
- 1 yumurta
- 2 yemek kaşığı un
- 1/2 paket vanilya
- yarım bardaktan biraz fazla toz şeker
Ayvaların bütün olarak kabuklarını soyun ve oyacak yardımı ile çekirdek yuvalarını oyun. Düdüklü tencereye dik duracak şekilde yerleştirin. Dik durması için ayvaların altını kesebilirsiniz. 1,5 bardak su ekleyin ve 20 dk düdüğü kapalı şekilde pişirin. İç malzemesi için ceviz ve tarçını karıştırın. Ayvalar piştikten sonra üzerlerine şekeri serpin ve şekeri iyice çekmesini sağlayın. Ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Bu arada krema için yumurta, şeker, un ve vanilyayı tencereye alın. Sütü yavaş yavaş ekleyin. Karıştıra karıştıra muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Ayvaları tencereden alın ve kaselere yerleştirin. İçlerini cevizli karışımla doldurun. Kasenin kenarlarına bir miktar şerbetinden ekleyin. Sıcak muhallebiyi ayvaların üzerine dökün. Muhallebiniz çok katı olursa sonradan soğuk süt ekleyerek blendırdan geçirebilirsiniz. Toz antep fıstığı ile süsleyerek dolapta soğutun.
Afiyet olsun..
16 yorum:
Evet bende hep elma ile yaptım bunu, Ayva denemesi bence oturmus cok iyi fikir, ellerinize saglık,
sevgilerimle
Figen
Cok hafif ve kolay bir tatli. Ellerinize saglik!
hep elma ile yapılan bu tarifi ayva ile denemek cok iyi bir fikir. görüntüsü çok güzel , tabii ki , tadı da nefistir . hem de saglıklı bir tatlı. ellerinize saglik.
meliha
Figencim daha önce ne elma ile ne de ayva ile tatlı denemem olmuştu. Ayva günü bahanesiyle ben de tatmış oldum..
Pıtırcık evet gerçekten de oldukça hafif bir tatlı.
Meliha siz de deneyin beğeneceksiniz bu tadı. Görüntüyü beğenmene sevindim. yorumun için teşekkürler..
Çok güzel görünüyor tatlı:) Ayva ile yapılan tüm tatlılar bana güzeldir. Ellerine sağlık:)
ayva ile yapılan bir tatlının hiç bu kadar güzel gözükebileceğini düşünmemiştim. elinize sağlık
yeşim ve isimsiz arkadaşım teşekkürler. beğenmeniz beni mutlu etti.
Tatlın harika olmuş sevgili şule mutlaka yapıcam ayva tatlısı yapıyorum hep ama buşekilde hiç yapmadım ellerine sağlık,sevgiyle kal...
ipekkuscu ve tomurcuk çok teşekkürler. beğenmenize sevindim.
Ellerine sağlık , süper görünüyor. Ben bu tatlının elmalısını yapıyorum fırında ama üzeri için krema yapmıyordum , kaymak alıyordum. Birde bir kaşık bal döküyorum cevizlerin üzerine , gerçekten harika lezzetli ve hafif bir tatlı oluyor.
Sevgilerimle:)
cimcime teşekkürler.. bu tatlıyı ben de hep duyardım ama kremalısını ilk defa duyup yaptık. önerin için teşekkürler..
sevgili hatice ve sule,
siteniz bana cok sicak ve samimi geliyor.tarifleriniz de bir o kadar sevimli.bu tatliyi yemek dosyama kopyaliyor ve ilk firsatta deniyorum.
didem ozel
didem, güzel yorumun için teşekkürler. siteyi ve tarifleri beğenmene çok sevindik. bu tarifi de denediğinde beğenirsin umarım..
Merhaba, hatice sitenizi uzun zamandır takip ediyorum hatta sizin siteniz ve portakalağacı ve diğer bloglara tabi özenip bende kendime bir blog hazırladım :) bu tarif çok hoş biz bunu kremasız haliyle eskiden elma ile yapardık ama eminim bu da çok hoş bir lezzet olmuştur ellerine sağlık, en yakın zamanda deniycem inşallah.
Hatice ellerinize sağlık,tatlıyı yayınladığın ilk gün gördüm ama yorumumu bırakamamıştım,şimdi o yüzden geri geldim : ) Çok şık bir tatlı olmuş,fotoğrafları da çok beğendim...
Yeşim
damaktadı ve yeşim tarifi beğenmenize sevindim. yorumlarınız için teşekkürler..
Yorum Gönder