İşe başladan önce Erkan'la kayınvalidemleri ziyaretimizde bir komşularında ilk kez tatmıştım Bursa'nın meşhur cevizli lokumunu. Tabii hemen nasıl yapıldığını öğrendim. Ramazanda iki kez yaptım. Puf puf yemesi çok hoş ve lezzetli bir çörek...
Malzemeler:
- 3,5 su bardağı un
- 1 çorba kaşığı kurumaya
- tuz
- ılık su ( ~ 1,5 su bardağı)
İçi için:
- 1 su bardağı iri kıyılmış ceviz
- 1 çay kaşığı yenibahar
- sıvıyağ
Üzeri için: 1 yumurta sarısı
Hazırlanışı :
Unu bir kaba alın. İçerisine maya ve tuzu ekleyip karıştırın. Daha sonra suyu yavaş yavaş ekleyerek ele yapışmayan yumuşak kıvamda ( ekmek hamuru gibi) bir hamur elde edin. Hamur iki katına çıkana kadar mayalandırın. Daha sonra ikiye bölüp herbir parçayı tezgahta önce elinizle biraz açın. Daha sonra üzerine ara ara yağ sürerek hamuru yine ellerinizle kenarlara yaya yaya inceltin. ( ben rulo yaparken eşit olsun diye dikdörtgen olarak açtım hamuru) Cevizin yarısını hamurun üzerine serpin. Sonra hamuru rulo şeklinde sarıp 3 parmak kalınlığında kesin. Hafif yağlanmış tepsiye ( ben kelepçeli kek kalıbı kullandım) dizin. Diğer hamura da aynı işlemleri uygulayın. Tepsi mayasının gelmesi için bu şekilde bekletin (ben 1 saat kadar beklettim). Daha sonra üzerlerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun...
22 yorum:
hımmm
anneciğimin cevizli çöreğine benziyor..
Çok leziz görünüyor.
ellerinize sağlık
Sevgili Hatice,
şimdiden iyi bayramlar dilerim. Dün tarifinizi görünce eve gider gitmez denedim. Çayın yanında çok güzel gidiyor, biz çok çabuk tükettik doğrusu. Ellerine sağlık. Bir de yerken tahinli çörek aklıma geldi. Bu şekilde hazırlanabilir diye düşünüyorum. Erkanı da öptük Mehtapla.
Sevgilerimle..
Sevgili Hatice, nefis görünüyor
ellerinize sağlık
sevgiler
Zerrin, eski tatları hatırlattım sanırım :)
Elifcim, afiyet olsun. Ben de tahinli ve haşhaş ezmeli versiyonlarını denemeyi düşünüyordum. Onlar da çok yakışır. Biz de seni ve Mehtap'ı öpüyoruz. İyi Bayramlar...
Burcukuşu, çok teşekkürler :)
hatıcecım enfes gözukuyor..cok severım bursanın cevızlı lokumunu....ellerıne saglıkya:))
Saliha, teşekkür ederim. Ben de çok sevdim cevizli lokumu :)
ellerine saglik harika gorunuyor! biz bunu peksimet deriz, tahinli, hashasli falnda yapariz! super olur her ogun! seninkide lokum gibi duruyor zaten!
Yasemin teşekkür ederim. Çok lezzetli oluyor hakikaten.
Sevgili Hatice,
Nefis olmus, ellerine saglik.
Guzel bir bayram diliyor, sevgilerimi gonderiyorum, saglicakla kalin.
Aybike, teşekkür ederim. Şimdiden iyi bayramlar...
ÖZLEDİYSEN GİT BUL
KIRDIYSAN AF DİLE
KIRILDIYSAN AFFET
SEVİYORSAN SÖYLE
ÇÜNKÜ;
BU GÜN BAYRAM...
bayramın mübarek olsun
Hatice çok lezzetli görünüyor ellerine sağlık.
Şimdiden iyi bayramlar canım.
Cok harika görünüyor.Tadida öyle oldugunda cok eminim.Bende yapsam iyi olur.Ellerine saglik,ve iyi bayramlar gecirmeni diliyorum.
Hatice cevizli lokumu görünce yazmak istedim. Bizde kayınvalidem bayramlarda yapar bu ekmeği. Gerçekten çok lezzetli olur, seninki de harika görünüyor, ellerine sağlık. Bu arada iyi bayramlar, Erkan'ı da öpüyorum, görüşmek üzere..
Mavi ve portakal,biz de geçmiş bayramını kutluyoruz.
Tuğba, teşekkürler. Senin de geçmiş bayramın kutlu olsun.
Yaren, cevizi seviyorsan bunu da beğenirsin. Sevgiler...
Emel, ben de yapmadan önce kayınvalidemden tekrar tekrar yapılışını öğrendim :)) Sizin de geçmiş bayramınız kutlu olsun. Biz de Yağmur'u çok öpüyoruz. Sevgiler...
Güzel bir tarif gerçekten Hatice'cim.Geçen haftasonu bende denedim.Fakat ben mayayı yaş maya kullandım.Cevizin içerisinde de çok az toz şeker serpiştirdim.Eşim ve annemler de çok beğendiler.Hatta annem bu tarifi haşhaş ile de denemek istediğini söyledi.Haşhaş lı da sanırım güzel olur.
Erkan'ı sevgiyle öperim. :)
Haticecim gerçekten güzel bir tarif.Ben de geçen hafta c.tesi günü denedim.Eşim ve annemler çok beğendiler.
Ben mayayı yaş maya olarak kullandım ve cevizin içerisine biraz toz esmer şeker serpiştirdim.
Gerçekten görüntüsüde tadıda güzel bir tarif.
Teşekkürler.
Filiz Teyzesi Erkanıda sevgiyle öpüyor.
Filizcim, deneyip beğenmenize çok sevindim. Afiyet olsun. Ben de haşhaşlı ve tahinli versiyonlarını denemeyi istiyorum ama bakalım ne zaman :))
Himmm guzel gorunuyolar benim gibi bir ceviz canavari icin:)bende tahinlisini denedim cok guzel oluyor tavsiye ederimm
http://www.aynurdantarifler.blogspot.com/
Aynur Hanım, teşekkür edrim...
merhabalar... ben bu tarifi zeytin ezmesiyle denedim. süper oluyor, bir iki tane ile yetinmeyip sürekli yemek istiyorsunuz:) tarif için teşekkürler...
Zeliş, ben haşhaşlı denemeyi düşünüyordum. Zeytin ezmesi de güzel fikirmiş :) Teşekkürler...
Yorum Gönder