Sayfalar

Salı, Temmuz 11, 2006

İçli Köfte



İçli köfteyi evde yapmayı hep istemişimdir ama vakit kısıtlılığından ertelemişimdir. 2 hafta önce izinli olduğum bir vakit nihayet yaptım. Tarifi de Oktay Usta'nın programından aldım. Programdaki konuk sanatçı bir taraftan tarifi verirken bir taraftan da köfteleri yapıyordu. Benim içli köftenin dış hamurunu hazırlarken en büyük hatam ince bulgurun en incesini değil biraz daha irisini kullanmak oldu. Bu yüzden toparlamak ve köfteleri yapmak çok zor oldu. Annem olmasaydı bu kadar köfteyi yapmak benim için epey uğraştırıcı olacaktı. Ben yarı malzemeyle yaptım buraya tam halini yazıyorum.

Malzemeler:

Dışı İçin:

  • 1 kilo ince bulgur
  • 1 kase irmik
  • 1/2 kg yağsız sinirsiz kıyma
  • 1 adet soğan
  • 2 yumurta
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • kimyon, yenibahar, karabiber
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker, tuz
İçi İçin:

  • 1/2 kg orta yağlı kıyma
  • 2 adet soğan
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 kase ceviz içi
  • tuz, karabiber
Yapılışı:

Dışı için derin bir kaba bulgur ve irmiği alın. Soğanı rendeleyin. Kıyma, yumurta, salça ve baharatları ekleyerek tüm malzemeyi yoğurun. Rengi açık olmuşsa salça ekleyebilirsiniz. İçi için ceviz içini 1 kaşık kadar tereyağında kavurun. Maydanozu ince ince doğrayın. Kıymayı soğanla birlikte kavurun. Cevizi, maydanozu, tuz ve karabiberi ekleyerek karıştırın. Köfte yapımına başlayabiliriz. Hamurdan yumurta büyüklüğünde bir parça alın ve bir elinizin içine yerleştirin. Diğer elinizin 2 parmağı ile hamurun ortasını oyarak genişletin. Bu işlem sırasında bir kaseye su koyarak elinizi ara sıra suya batırırsanız işiniz kolaylaşır. Oyulmuş köftenin içini harçla doldurun ve ağzını kapatarak elinizle şekil verin. Tuzlu suda yaklaşık 10 dk haşlayın. Dilerseniz haşladıktan sonra yağda kızartabilirsiniz.

Afiyet olsun..

13 yorum:

ZeYNeP dedi ki...

Şule cim ellerine sağlık, valla harika gorunuyorlar İçli Köfte yapanları taktir ediyorum, ben enuz yapma fırsatını bulamadım, denemek istiyorum belki senin tariften sonra olur bilemiyorum:)
Gercekten cok guzel,
sevgilerimle,
Figen

Adsız dedi ki...

Şule Hanım enfes görünüyorlar, ellerinize sağlık. keşke mümkün olsaydı da onlara ulaşa bilseydim.Ben de evimde açma yaptım,çay demledim.bilgisayarın başına oturdum,yeni tarifler var mı diye?Tarifi hemen yazdım.Yapımının zor olduğunu bildiğim için erteliyordum.İnanın kısa sürede denemek istiyorum.bir şey sormak istiyorum size..iç malzemesine acı pul biber de konula bilirmi? SEVGİLER ayten/DÜZCE

sevdamavisi dedi ki...

ellerinize sağlık şule hanım,
sizin sitede gezinmekten çok zevk alıyorum.

Adsız dedi ki...

merhaba Şule Hanım ben de dün içli köfte yaptım ve haşladıktan sonra buzluğa attım.Ama beni yaptığımın dışına kıyma konulmuyordu.
sanırım sen yarma ile dışını yoğurmuşsun. eğer malatya ürünleri satan bir dükkan görürsen unlu yarma alıp içli köfteni kolayca yapabilirsin. ellerine sağlık nefis görünüyorlar (nursel)

Adsız dedi ki...

Figencim benim de içimde vardı hep içli köfte yapmak nihayet cesaretlendim ve başladım yoğurmaya :) Dışarıda yediğimiz şeyleri evde üretmenin tadı da bir başka oluyor :)

Ayten hanım teşekkürler yorumunuz için. Keşke size ikram edebilseydim. Benim canım da açma istedi şimdi ne olacak :) İç malzemesini tabiki damak tadınıza göre baharatlarla tatlandırabilirsiniz, neden olmasın.

sevdamavisi ne güzel bir yorum, teşekkürler..

Nursel hanım sizin de ellerinize sağlık. İçli köftenin de bir çok çeşidi var sanırım. Ben de kıymasız olanı sizden duydum ilk defa. Benim yaptığımın içinde sadece malzemelerde belirttiklerim var yani yarma yok :)

hera dedi ki...

şuleciğim, senin fotoğrafın muhteşem görünüyor. kızartıp kızartmadığını merak ettim, daha doğrusu kızartmadan bu renk elde edilebiliyor mu diye?

Adsız dedi ki...

hera beğenmene sevindim. ben haşladıktan sonra biraz yağda kızarttım. haşladığımda böyle bir rengi yoktu :)

Rakunt ideas dedi ki...

Sevgili Şule hep isteğimde evde yapmak ve sen bunu yapmışsın ellerine sağlık emeğine sağlık bende en kısa zamanda yapacağım....

Adsız dedi ki...

Tuğba evet yaptım sonunda. Bir dahaki iznimde inşallah gözüm yerse bir daha deneyebilirim.

Rügzan yorumun için teşekkürler. İçli köfteyi sevmeyen yok herhalde.

elcinin_mutfagi dedi ki...

Cok güzel görünüyorlar bende görür görmez aceba kizartmismidir diye düsündüm ve baktimki cevabida hemen yaziyor:) canim cekmedi desem yalan olur.Hatta bir kac gün önce cesaretimi toplayip yapsammi diye düsününmüstüm ve vazgecmistim:)nedense hep bulgurun suda dagilacagindan korkuyorum:)

Adsız dedi ki...

sevgili elçin beğenmene sevindim. köfteyi yaparken elini suyla ıslatıp köfteleri sıkarsan dağılmıyor. Tabi irmiğin de payı büyük. Sen de en kısa zamanda kendi yaptığın köftelerden yersin umarım :)

Adsız dedi ki...

benim merak ettiğim, köftenin dışının kıvamı için et'in gerekip gerekmediği? Ayrıca; yumurta ve irmik de kıvam tutup açarken ya da haşlayıp kızartırken dağılmaması için ilave ediliyor değil mi?

Adsız dedi ki...

dışı için de yağsız kıyma kullanılıyor tarifte de belirttiğim gibi. yumurta ve irmik de dağılmasını engelliyor.