Sayfalar

Pazartesi, Nisan 17, 2006

Ye #9: Yöresel Yemekler

Bu ay yemek etkinliğimiz için Olsai'ye konuk oluyoruz. Bu etkinlik için 2 tarif hazırladım bir de sitemizin sadık okuyucularından sevgili Elif'in 1 tarifi var. Aslında o kadar çok ve güzel yöresel yemeğimiz var ki mutlaka diğer blog sahipleri de benim gibi ne yapacağını seçerken zorlanmıştır. Ben en sonunda, Sofra dergisinin elime geçen son sayısında yer verdikleri Erzincan yöresine ait iki tarifte karar kıldım. Her iki tadı da beğenerek tükettik. Elif'in turşu kavurmasının tadını da merak etmiyor değilim tabi ki. Turşu kavurması da Trabzon yöresine ait bir yemek.

Patates Mıhlaması



Malzemeler:

  • 1 kg patates
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 2 adet büyük boy soğan
  • tuz,karabiber
  • dilediğiniz kadar kavurma
  • maydanoz ve pulbiber
Yapılışı:

Haşlanmış patatesleri çatalla ezin. Tereyağında piyazlık doğranmış soğanları şeffaflaşana kadar kavurun. Patatesi ilave edip soğanla iyice karışana kadar kavurmaya devam edin. Tuz ve karabiber ekleyin. Patates mıhlamasını servis tabağına alıp ortasına doğranmış kavurmayı koyun. Kıyılmış maydanoz ve pulbiberle süsleyip servis yapın.

Turşu Kavurması

Tarif için sevgili Elif'e teşekkür ederiz. Tarifi de Elif'in bana gönderdiği şekliyle buraya kopyalıyorum.



Malzemeler:

  • Yarım kilo fasülye turşusu
  • 2 adet orta boy soğan
  • 1 adet büyük domates
  • 2 adet sivri biber
  • 2 diş sarımsak
Yapılışı:

Yemekleri ne kadar yağlı seviyorsanız göz kararı ile tavaya alın. (Bizler tereyağı ile yapmayı tercih ederiz pek sağlıklı olmasa da). Yağ kızınca içine küp küp doğranmış soğanlarla, biberleri ekleyin. Pembeleşince domatesleri de aynı şekilde kavurun. Domatesler biraz suyunu çekince suyu süzülmüş turşuları ekleyin. Biraz kavurun indirmeye yakın sarımsağı ekleyin. Afiyet olsun. Çayla güzel gider.

Un Helvası:

Yarı malzemeyle yaptım ve 21 adet helva oldu. Buraya da kendi yaptığım ölçüye göre yazıyorum.



Malzemeler:

  • 100 gr tereyağı
  • 1 su bardağı un
  • 1/2 su bardağı ceviz içi
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı su
Yapılışı:

Küçük bir tencerede tozşeker ve suyu kaynatıp şerbeti hazırlayın. Ayrı bir tencerede tereyağını eritin ve unu ekleyin. Kısık ateşte un pembeleşene kadar kavurun. Aşçının bir notu vardı dergide. Unu en az 30 dk kavurmak gerekir diye. Fakat ben yarı malzemeyle yaptığım için sanırım 15 dk kavurdum ve rengi de tam istediğim gibi koyu oldu. Unu kavurduktan sonra ceviz içini de ekleyip 5 dk daha kavurun. Soğumuş şerbeti unun içine boşaltıp hızlı bir şekilde karıştırarak una yedirin. Pütürsüz bir kıvama geldiğinde ocaktan alın ve tencerenin kapağını kapatın. Biraz beklettikten sonra kaşıkla şekil verip servis yapın.

Afiyet olsun..

29 yorum:

Adsız dedi ki...

Yine harikalar yaratmışsınız.Müthiş görünüyorlar.Ellerinize sağlık.Elif...

kuzine dedi ki...

Turşu kavurması Trabzon'a ait bir yemek değildir. Doğu Karadeniz'in birçok yerinde yapılır ve yöre özelliği olarak domates ve sivribiber konulmaz.

Adsız dedi ki...

Ben trabzon yemeğidir dye iddia etmedim.Kendim Trabzonluyum orda çok yaparız diye arkadaşlarımla paylaşmak istedim.Bizim yaptığımız tarif domates ve biberlidir.Ama eşim de trabzonlu olmasına rağmen onlarda beyaz lahana,havuç gibi soğuk olarak yediğimiz turşular bile bunun içine katılarak kavruluyor.Yöresel tatlar hakkında çok fazla bilgim olmadığı için yanlış anlaşılsın istemem.:) Elif..

Adsız dedi ki...

elifcim tarifin sayesinde mutfağımız şenlendi. En kısa zamanda elinden tatmak dileği ile. :)

kuzine arkadaşımız sadece yaptığı bir yemeği paylaşmak amacıyla bize göndermişti. Ben de trabzonlu olduğu için bu tarifi yöresel yemekler etkinliğinde okuyucularla paylaşmak istedim. Tarifler değiştirilerek gelişmez mi.. Buraya yazdığımız tariflerde ve tarifle ilgili bilgiyi verirken mümkün olduğunca hata yapmamaya çalışıyoruz ve biz bu işi sevdiğimiz için yapıyoruz. Her ne kadar eleştirilere açık olsak da üslup bu şekilde olunca üzülüyoruz. Yine de bizi bilgilendirdiğin için teşekkür ederim.

Rakunt ideas dedi ki...

OF oF ellerinize sağlık un kurabiyesi hastası bir kocam var hemen yapıcam bende:-))

kuzine dedi ki...

Arkadaşınızı ve sizi eleştirmek gibi bir niyetim yoktu :)
Ortalığı şenlendirmek falan da istemedim :)) ben sadece bilgilendirmek için yazdım:)
Tabiki tarifler istenildiği gibi geliştirilebilir.
Konu yöresel yemekler olduğu için yazdım.
Yinede denemenizi isterim çok güzel olurlar kendileri.

Adsız dedi ki...

tuğba eşin umarım un kurabiyesi kadar un helvasından da hoşlanır :).

kuzine ben zaten ortalığı şenlendirdin gibi bir ifade kullanmadım. elife yaptığı yemek sayesinde mutfağımız şenlendi dedim :). yöresel yemeklerimizde aileden aileye bile fark olabiliyor. sert ve kesin tavırlı yorumunu görünce üzüldüm sadece.

Adsız dedi ki...

Şulecim yine çok güzel şeyler yapmışsın.Fasülye turşum araya gidecek diye üzülüyordum,bu şekilde değerlendirmek iyi olacak.Elifede ayrıca teşekkürler..Ellerinize sağlık sevgiler..........

Adsız dedi ki...

zeynepcim teşekkürler. yaptıklarımızı beğenmene sevindim. Elifin tarifini de umarım deneyince beğenirsin.

Adsız dedi ki...

Arkadaşlar beğenmenize sevindim.
Eğer bir gün kısmet olursa size "ziron" tarifi de yazarım tabi blog sahibi şule ve hatice uygun görüp yayınlarlarsa.Hangi yöreye ait bilmiyorum ama ben sadece trabzonda yedim.Müthiş oluyor :)Elimde ziron olmadığı için yapamıyorum annem yapıp yollayınca ben de yapıcam inşallah..Sevgiler..Elif

Adsız dedi ki...

ne kadar güzel ve renkli bi siteniz varmış, herşey çok güsel, yeni keşfettim, ve ekledim arkadaşlarım,a,,,
sizleride beklerim,
sevgiler,
ece
http://www.blogcu.com/frambuazCafe/

gtirali dedi ki...

ben bu siteye yeni girdim.tebrikler.küçük bir bilgi bende karadenizliyim,turşu kavurması sadece turşu ,soğan ve yağ ile olur .diğerleri katılmaz.

gtirali dedi ki...

ziron veya sironda bir karadeniz yemeğidir.hazırları satılıyor.alıp neli isterseniz oşekilde yapıyorsunuz.

Adsız dedi ki...

ece sitemizi beğenmene sevindim. teşekkürler.

gülriz bu tarif de turşu kavurmasının başka bir versiyonu demek ki.

Safran dedi ki...

Merhaba sitenizde etkinlik çerçevesinde Erzincan yemeklerine yer vermenize çok sevindim..Baba tarafından Erzincanlıyım ve bende etkinlik için bu yöreye ait bir yemek seçmiştim, ellerinize sağlık sevgiler...

Safran

Adsız dedi ki...

Safran Erzincan yöresine ait yemek seçimi tesadüf üzerine oldu. Ama mıhlamanın da helvanın da tadına doyamadık.

Adsız dedi ki...

Un helvanızı görünce çok sevindim.Fotoğraftan belli kıvamının çok iyi olduğu.Yakın zamanda deneyeceğim.
Ellerinize sağlık.

Adsız dedi ki...

beyhan helvayı beğenmene sevindim. bu benim ilk helva denememdi. tadını çok beğenmiştim. sevgiler..

Adsız dedi ki...

merhaba bende coktan beri helva yapmak istiyordum sizin tarifi görünce mutlaka denemeliyim dedim ilk yaptigim helva tarifini kitapata almistim hamur gibi olmusdu bu gercekten cok güzel oldu elinize saglik tesekürler...

Adsız dedi ki...

zeynep tarifi deneyip beğenmene çok sevindim. Afiyet olsun..

Adsız dedi ki...

merhabaaa
biz dun iftar için subede un helvasını yaptık ve un helvasını ilk defa yaptım ve süper oldu . tadı damağımızda kaldı ....

Adsız dedi ki...

sonuçtan memnun kalmanıza sevindim. afiyet olsun.. :)

Adsız dedi ki...

slm.canım o kadar çok un helvası istiyorduki hemen tarif aramaya başladım ama her zamanki ölçüler çok fazla geliyor,iki kişiyiz,tarifini hemen uyguladım ve merak edenler için süper oldu..eline sağlık..

Adsız dedi ki...

beğenmenize sevindim. afiyet olsun. :)

Adsız dedi ki...

bu un helvasi gerçekten mütiş dün aklima gelmişti yana döne aradim yok. iyisimi kendim yapayim. bu tarif 4 kişilk sanirim. hazirliyanlra teşekkür ederiz.

Adsız dedi ki...

denerseniz sonuçtan da memnun kalırsınız umarım..

Adsız dedi ki...

Merhaba bende bugün un helvası yapmak istiyorum inşallah çok güzel olur tarifi çok beğendim umarım tuttururum

Adsız dedi ki...

merhaba helvayı az önce denedim süper oldu tereyağı yerine ayçiçekle yaptım korktum olurmu olmazmı die az topaklandı vede süper oldu teşekkür ederim.emeğinize sağlık

Adsız dedi ki...

afiyet olsun. beğenmenize sevindim..