Sayfalar

Pazartesi, Nisan 24, 2006

İncirli Cevizli Kek



Bu tarifi yaklaşık 2 hafta önce yapmıştım. Yarısını eşimle annesine, diğer yarısını da anneme götürmüştüm. Gönül rahatlığıyla yenebilecek bu tarifin kaynağı "Beyaz Unsuz Şekersiz Hamur İşleri" kitabından. Oldukça hafif bir atıştırmalık, tadını bal ve incirden alıyor. Kitapta bu tarif yumurta karı ile hazırlanan kekler kısmında geçiyor. Kabartma tozu ve karbonat yok. Ama ben sanırım yumurta karı ile keki kabartmayı pek beceremedim :).

Malzemeler:

  • 10 adet kuru incir
  • 3 yumurta (akı sarısı ayrılmış)
  • 1 çay bardağı bal
  • 4 yemek kaşığı (100 gr) oda sıcaklığnda tereyağı
  • 1 çay bardağı oda sıcaklığında süt
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz
  • bir tutam deniz tuzu (normal tuz kullandım)
  • 1,5 su bardağı tam un
Yapılışı:

26 cm çapında bir kalıbı hafifçe unlayıp yağlayın. İnciri üzerine çıkacak kadar su ile 5-10 dk bekletin. Sudan süzüp küp küp doğrayın ve bir kenarda bekletin. Yumurta sarıları, bal ve tereyağını geniş bir kapta 5 dk mikserle çırpın. Süt ve tarçını ilave edip karıştırın. Doğradığınız incir ve cevizleri de katıp tahta kaşıkla karıştırın. Yumurta akını bir tutam tuzla sert kar haline gelinceye kadar çırpın. Kar haline gelen yumurta akı ve unu dönüşümlü olarak incirli karışıma ekleyin. Her eklemeden sonra tahta bir kaşıkla karışımı dikkatlice aşağıdan yukarıya doğru karıştırarak harmanlayın. Tüm malzemeyi birbirine yedirdikten sonra epsiye dökün. Üzerini düzeltip 170 dereceye ısıtılmış fırının alttan 2. rafına yerleştirin. Keki yaklaşık 40 dakika pişirin. Ortasına batırdığınız kürdan temiz olarak çıkmalı.

Afiyet olsun..

4 yorum:

Adsız dedi ki...

merhaba kek güzel görünüyor kitapta gerçekten güzel tarifler varmı birde yazarı hakkında bilginiz varmı almaya değermi handan

Adsız dedi ki...

handan teşekkürler. kitapta gerçekten güzel tarifler var. yazarı hakkında bir bilgim yok, sadace anne kız bu kitabı hazırladıklarını duydum. ben kitabı sevdim sen de alırsan beğenirsin umarım.

Adsız dedi ki...

kek cok hos duruyor ellerinize saglik....sadece un tam un diye gecmis tam kepekli un mu diye sorucamm..

ellerinize saglik...

Adsız dedi ki...

sevgili defne nur, kepekli un değil tam un kullandım. Doygun markanın tam ununu kullanabilirsin. Tabi tam un kullanman şart değil kepekli unla da pekala yapabilirsin. :)