Sayfalar

Perşembe, Aralık 29, 2005

Vişneli Yeni Yıl Pastası



Bugün Hatice ile anlaştık ve işyerine sürpriz pasta yapıp götürmeye karar verdik. İlk önce pasta ve tuzlu bir şey yapalım dedik vazgeçtik. Pasta ve kurabiye yapalım dedik ondan da vazgeçtik sonunda iki tane pasta yapmaya karar verdik :). Hatice narlı pastada karar kıldı ben de tiramisu yapacaktım. Fakat sitemize de 2005'in son günlerinde bir pasta tarifi eklemek istediğimizden bu pastayı yapmaya karar verdim. Aslında pastayı yapmadan önce arasına vişne koymak aklımda yoktu son anda vişne de katmaya karar verdim. Umarım tadı güzel olmuştur. Malum ben de yarın tadabileceğim.
Bu pasta ile 2005 yılına veda ediyoruz. Yeni yılınızın sağlık, mutluluk ve huzur dolu geçmesini dileriz.

Malzemeler:

  • 1 adet 2 katlı sade pastaban
  • 1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
  • 3 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı mısır unu
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • damla çikolata
  • vişne
  • hindistan cevizi, toz antep fıstığı
Yapılışı:

Kreması için süt, kakao, şeker, un, yumurta ve tereyağını tencereye alın. Orta ateşte sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Ateşi kapatıp rondodan geçirin. Krema soğurken kekin iç yüzeylerini portakal suyu ile ıslatın. Alt taraftaki kekin üzerine kremanın yarısını boşaltın ve üzerini düzleştirin. Kremanın üzerine vişne taneleri dizin. Aralara damla çikolata serpiştirin. Diğer keki üzerine kapatın. Kalan krema ile her yerini kaplayın. Kenarlarını spatula yardımı ile toz antep fıstığı ile kaplayın. Üzerine ise hindistan cevizi ile 2006 yazın ya da dilediğiniz gibi süsleyin. Dolapta iyice soğuttuktan sonra dilimleyip servis yapın.

Afiyet olsun...

Kıymalı Karnabahar



Evde bir süredir pişmeyi bekleyen karnabahar için Şule'nin ablasında yediği ve beğendiği bu tarifi uyguladım. Hakikaten hem yapımı kolay hem de lezzetli bir yemek. Karnabahar ile aram hiç iyi olmamasına rağmen bu yemeği çok beğendim. Teşekkürler Şulecim...

Malzemeler :

  • 1 adet orta boy karnabahar
  • 250 gr. kıyma
  • 1 adet orta boy soğan
  • 2 adet rendelenmiş domates
  • 1,5 yemek kaşığı salça
  • tuz, karabiber
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1/2 çay bardağı süt

Hazırlanışı :

Karnabaharı yarım çay bardağı süt eklenmiş kaynar suda 5 dk. haşlayın. Soğanı yemeklik doğrayıp düdüklü tencerede ( kapağını kapatmadan) zeytinyağı ile pembeleşene kadar kavurun. İçerisine kıymayı ilave edip iyice kavurun. Daha sonra salça ve rendelenmiş domatesi ekleyip 1-2 dk. pişirin. Karnabaharları soğuk sudan geçirip düdüklü tencereye ekleyin. Tuz ve karabiberini ilave edip 1/2 lt. kadar sıcak su koyun ve kapağını kapatın. 5 dk. pişirin.

Afiyet olsun...

Çarşamba, Aralık 28, 2005

Patatesli Pay



Hafta içi evde kahvaltı yapmadığımız için poğaça ile geçiştiriyoruz kahvaltıyı. Biliyorum; aslında çok önemli bir öğün ama eşim biraz daha erken kalkıp kahvaltı yapmak yerine uyumayı tercih ediyor. Ben de sadece kendim için hazırlamak istemiyorum.

İş yerimden aldığım poğaçaların malzemesini artık midem kaldırmaz olunca ben de evde birşeyler hazırlamaya karar verdim. Dün akşam da kabartma tozu paketinin arkasında gördüğüm bu tarifi uyguladım. Bu sabah benim ve eşimin kahvaltısına eşilik ettiler. Tarifden farklı olarak içerisine kırmızı biber ekledim.

Malzemeler :

  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 3 adet orta boy patates
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 su bardağı ince kıyılmış maydanoz ( ben kullanmadım )
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1,5-2 su bardağı un
  • Susam veya çörek otu
Hazırlanışı :

Patatesleri soyup küçük küpler halinde doğrayın ve kararmaması için su içerisinde bekletin. Biberi de minik küpler şeklinde doğrayın. Yumurtaları mikserle iyice çırpın. İçerisine sıvıyağ, yoğurt ve baharatları ekleyip karıştırın. ( eğer maydanoz eklerseniz bu aşamada onu da ilave edin) Patateslerin suyunu iyice süzüp biberlerle birlikte karışıma ekleyin. Unu ve kabartma tozunuda ekleyip kekten biraz daha yoğun bir hamur elde edin. Yağlı kağıt serilmiş ve kenarları yağlanmış 26 cm.'lik kalıba hamuru yayın. Üzerine susam veya çörek otu serpip 160 derece fırında 45-55 dk. pişirin.

Afiyet olsun...

Perşembe, Aralık 22, 2005

Tarçınlı Minik Kurabiyeler



Salı akşamı eşim geç geldiği için çayın yanında ona süpriz olsun diye bu kurabiyeleri yapmaya karar verdim. Çok çabuk hazırlanan ve pişmesi de kısa süren bir tarif. Dilerseniz içerisine iyice dövülmüş ceviz, badem veya fındık da ekleyebilirsiniz. Yılbaşı için de atıştırmalık güzel bir alternatif olabilir.

Malzemeler :

  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 2/3 çay bardağı zeytinyağı
  • 1-1,5 çay kaşığı tarçın
  • 1/2 paket kabartma tozu
  • 3,5 çay bardağı un
Üzeri için:

  • 4 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
Hazırlanışı:

Yumurta, zeytinyağı ve pudra şekerini karıştırın. Daha sonra içerisine tarçını, unu ve kabartma tozunu ekleyip yumuşak ama ele yapışmayan kıvamda bir hamur elde edin. Hamuru parmak kalınlığında uzun bir şerit haline getirin. Sonra bıcakla 1-1,5 cm genişliğinde ( yada kendi istediğiniz büyüklükte) kesin ve elinizle yuvarlayıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirin. 175 derece önceden ısınmış fırında 10-12 dk. üzerleri beyaz kalacak şekilde pişirin. Pudra şekeri ve tarçını karıştırıp pişen kurabiyeleri sıcakken bu karışıma bulayıp servis edin.

Afiyet olsun...

Salı, Aralık 20, 2005

Elmalı Tart



Geçenlerde evde elmamız varken bize gelen misafirlerimiz de elma getirince elmalar bozulmasın diye pazar günü bu tartı yaptım. Tarifi annemin çok eskiden yazdığı küçük kağıtları karıştırarak buldum. Tarife çok bağlı kalmadım, buraya kendi kullandığım miktarları yazıyorum.

Malzemeler:

  • 2,5 su bardağı un
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı
  • 30 gr tereyağı
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1 çay fincanı pudra şekeri
  • 4-5 adet elma(soyulup, rendelenmiş)
  • 1 çay fincanı dövülmüş ceviz
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 çay fincanı toz şeker
Yapılışı:

Unu bir kaba boşaltın, üzerine karbonat, pudra şekerinin yarısını, yoğurt ve yağları ekleyerek sertçe bir hamur elde edin. Hamurun üçte ikisini 26 cm'lik yağlanmış kelepçeli kalıbınızın veya tart kalıbınızın altına ve kenarlarına elinizle bastırarak yerleştirin. Elmalı harcı hazırlarken hamurları buzdolabında bekletin. Elma, şeker, tarçını elmalar pişene kadar ocakta tutun. Cevizleri de ekleyin ve ateşten alın. Fırını 190 dereceye ayarlayın. Elmalı harcı dolaptan çıkardığınız kalıbın içindeki hamurun üzerine yayın. Kalan hamurla elinizle uzun şeritler yapın ve kafes şeklinde elmalı harcın üzerini kaplayın. Fırında kafes hamurların üzeri kızarana kadar pişirin. Soğuduktan sonra kalan pudra şekerini serpin.

Afiyet olsun..

Pazar, Aralık 18, 2005

Mutfağım

Sevgili Aslı mutfağımızı merak etmiş ve bazı soruları cevaplamamız için bizi sobelemiş. Ben de biraz önce yaptığım elmalı tart fırında pişerken mutfağımın fotoğraflarını çekeyim dedim. Aslında burası tam olarak bizim diyebileceğimiz bir mutfak değil. İnşallah ileride kendi zevkimize göre dekore edebileceğimiz kendimize ait bir mutfağımız olur :).

1. Mutfağınızın bir fotoğrafını bizlere gösterir ve kişiliğinizi yansıtan yanını anlatır mısınız?



Oturduğumuz semtte hemen hemen bütün mutfakların dolapları aynı. En gösterişli ama en kalitesiz malzemeden yapılmış dolaplar mütahhitlerin gözdesi :). Biz de eşimle mutfağı olabildiğince kendi zevkimize göre döşedik. Mutfakta vakit geçirmeyi çok seviyorum. Fakat bu alışkanlığım eşim ve bana fazla kilo olarak dönmeye başladı :). Mutfakta ve evin diğer yerlerinde gösterişli eşya, aksesuar vb kullanmayı sevmiyorum. Evimizde ve mutfağımızda sade bir görünüm hakim.

2. Bir dolabınızı açın (istediğinizi), fotoğrafını çekin ve bize ne gördüğünüzü anlatın.


Aslında bakliyatlarımın bulunduğu bu kavanozların olduğu dolap oldukça geniş. Dağınık olduğu için sadece bu kısmını fotoğrafladım :). Kavanozların arkasında yedek makarna, bakliyat, un paketleri üst üste duruyor. Kavanozların sol tarafında ise unlarımın ve şekerin olduğu 2 büyük teneke kutu var. Bir üst rafta zeytinyağları ve mutfak robotum bulunuyor.

3. En gözde elektrikli mutfak aletinizi bize tanıtır mısınız?

Mikser, rondo, su ısıtıcısı ve tost makinasını çok sık kullanıyorum(z).

4. En sevdiğiniz ve her zaman elinizin altında olan malzemeleri bizlerle paylaşır mısınız?



Ceviz, fındık, incir, kuru üzüm, gün kurusu.... ve baharatlar olmazsa olmaz. Kavanozlarımı dolu olarak görmek beni mutlu ediyor :).Bunların yanısıra dolapta yumurtam da olmalı tabi.

5. En beğenerek kullandığınız mutfak aletinizden bahseder misiniz?



Fotoğrafta olan ve olmayan bütün kalıplarım. Nerede değişik bir kalıp görsem almak istiyorum ama artık eşimi razı etmem pek kolay olmuyor :). Bir de tabi yeni kalıplar için mutfakta yer bulmak da giderek zorlaşıyor. Kalıplarım dışında mutfak makasını, soyma ve doğrama bıçaklarımı da çok severek kullanıyorum.

Ben de sobelenmeyen diğer arkadaşları ve blog okuyucularını sobeliyorum. Mutfağınızı bizimle paylaşır mısınız?

Perşembe, Aralık 15, 2005

Kestaneli Rulo Pasta



Devletşah bu ayın etkinlik konusunu kestane olarak seçtikten sonra pasta yapmaya karar vermiştim bile. Ama yapmayı biraz geçiktirip dün akşam hazırladım pastayı.

Malzemeler :

Keki için :
  • 4 adet yumurta
  • 5 yemek kaşığı şeker
  • 6 yemek kaşığı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
Krema için :
  • 1 litre süt
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1 paket vanilya
  • 3-3,5 yemek kaşığı kakao
  • 250 gr. kestane şekeri
  • 40 gr. çikolata ( bitter veya sütlü)
Hazırlanışı :

Kek için; yumurta ve şekeri mikserle şeker iyice eriyene kadar çırpın. Un, vanilya ve kabartma tozunu ekleyip karıştırın. Yağlı kağıt serilmiş dikdörtgen fırın tepsisine hamuru yayın. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında pişirin. ( pişmesi 10 dk. sürdü.) Fırından çıkarıp kek sıcakken yağlı kağıdı çıkarmadan keki rulo şeklinde kıvırın. ( kekin daha sonra kolay şekil alması için)

Krema için; kestane şekeri, çikolata ve vanilya dışındaki malzemeleri karıştırarak kısık ateşte pişirin. Kaynamaya başladığında çikolatanın bir kısmını ve vanilyayı kremaya ilave edin. Altını kapatıp mikserle kremayı 5 dk. çırpın.


Rulo halinde bekleyen keki açıp üzerine kremanın 2/3'ünü yayın. Kremanın yoğunlaşması için 5 dk. kadar bekleyin. ( bu işlem rulo şeklinde sararken kremanın kenarlardan akmamasını sağlıyor) Sonra çikolatayı küçük parçalara ayırıp kremanın üzerine yayın. Kestane şekerlerinden dilediğiniz kadarını süslemek için ayırıp kalanı parçalara ayırarar kremanın üzerine yayın. Daha sonra dikkatlice keki rulo yapın. Ayırdığınız krema ile de pastanın üzerini kaplayın. 15-20 dk. sonra pastanın üzerine çay süzgeci yardımı ile kakao serpin. ( Ben süslemek için çeyrek bardak süt ile beyaz krema hazırladım) Kestaneleri yerleştirip buzdolabında en az 4-5 saat bekletin.

Afiyet olsun...


Çarşamba, Aralık 14, 2005

Susamlı Simit



Hafta sonu denediğim diğer bir tarif de bu simitler. Eskiden bu tarifi orjinalindeki gibi margarinle yapıyordum ama bu sefer sadece sıvıyağ kullandım. Ben yarım ölçü ile yaptım ve 25 adet simit oldu.

Malzemeler :

  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı süt
  • 1,5 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı mahlep ( arzuya göre)
  • 4,5-5 su bardağı un
  • susam
Hazırlanışı :

Bir yumurtanın beyazını ayırıp diğerlerini süt, şeker, tuz ve yağ ile karıştırın. Daha sonra mahlebi, unu ve kabartma tozunu ekleyip kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin. ( Hamur sıvıyağdan dolayı yağlı oluyor ama pişince sorun olmuyor) Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp bir tezgah üzerinde elinizle yuvarlayarak hamuru uzatın. Daha sonra uçlarını birleştirin. Simitlerin bir yüzünü önce yumurta akına sonra susama batırıp yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye yerleştirin. Simitlerin üzerindeki susamların hamura iyice yapışması için hafif bastırın. Yoksa pişdikten sonra susamlar dökülüyor. Tüm hamur bitene kadar aynı işlemi uygulayın. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında pişirin.

Afiyet olsun...

Salı, Aralık 13, 2005

Havuç Tatlısı



Uzuuun bir aradan sonra hepinize tekrar merhaba :))) Hem benim yoğunluğum hem de eğitimimiz bitti ve niyahet burdayız :)) Dönüşüm güzel bir tatlı ile olsun dedim ve iş yerimizden Hamiye Hanım'ın çok önce bize verdiği tarifler arasından bu tatlıyı seçtim. Asıl tarifte krem şanti kullanılıyordu fakat ben onun yerine krema hazırladım. Hafif tatlılardan hoşlanıyorsanız mutlaka denemenizi öneririm.

Malzemeler :

  • 1 kilo havuç
  • 1 su bardağı şeker
  • 40 adet bisküvi
  • 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
  • Hindistan cevizi
Krema için :

  • 4 su bardağı süt
  • 4 yemek kaşığı un
  • 2 tatlı kaşığı nişasta
  • 4-5 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket vanilya
Hazırlanışı:

Havuçların kabuklarını kazıyıp rendeleyin. Şeker ile birlikte kısık ateşte 20-30 dk kadar pişirin. Bisküvileri küçük parçalara bölün. Pişen havuçların içerisine bisküvi parçalarını ve cevizi ekleyip karıştırın. (Bisküviler tamamen ezilmesin) . Borcamı hafif ıslatıp ( sulu kalmasın) hindistan cevizi serpin. Karışımı borcama yayıp üzerini düzleyin.
Vanilya dışındaki krema malzemelerini bir tencerede karıştırarak pişirin. Kaynamaya başladığında vanilyayı ilave edin. 1-2 dk. daha pişirip ocaktan alın ve mikserle 5 dk. çırpın. Borcama yaydığınız havuçlu karışımın üzerine kremayı yayın. Ilıdığında üzerini hindistan cevizi ile süsleyip buzdolabında soğumaya bırakın.
Afiyet olsun...

Cuma, Aralık 02, 2005

Eğitime Gidiyoruz













Yaklaşık 10 gün boyunca sizlerden ayrı kalacağız. Hatice ile birlikte eğitimde olacağız. Fırsat buldukça sorularınız olursa eğer cevaplamaya çalışırız. Kendinize iyi bakın, mutlu kalın :).

* fotoğraf http://www.ces.ncsu.edu/duplin/im/press/kboard1.jpg sitesinden alınmıştır.