Sayfalar

Salı, Eylül 18, 2007

Karnıyarık Böreği



Sahur için oldukça doyurucu ve lezzetli olan bu nefis börek ile ramazan tariflerine başlayabiliriz. Bu hem de uzun süredir devam eden sessizliğimin sonu olur umarım! Böreğin tarifini bu ayın Sofra dergisinde gördüm. Fakat malzemeleri biraz abartılmış, zira buraya yazacağım ölçülerle tam 10 beze elde ettik. İç malzemesi de 7 bezeye yetti. :) Ben de buzlukta stok yaptım. Siz de pişen börekleriniz fazla gelirse derin dondurucu veya buzlukta muhafaza edebilirsiniz. Isıtılınca ilk haline geri dönüyor. Ağızda dağılan bu nefis poğaçamsı böreği denemenizi tavsiye ederim. Yalnız, hamur malzemesini yarı yarıya indirerek yaparsanız 5 beze elde edersiniz. Bu haliyle çok fazla hamurunuz oluyor.

Malzemeler:

Hamuru için
  • 1 paket kuru maya
  • 1 bardak yoğurt
  • 3 su bardağu ılık su
  • 1 yumurta akı
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • aldığı kadar un
İç malzemesi
  • 2 adet patlıcan
  • 2 adet kabak
  • 2 adet büyük kuru soğan
  • 250 gr kıyma
  • 2 adet sivri biber
  • 1 adet domates
  • 1 veya 3/4 çay bardağı sıvıyağ
  • kırmızı pul biber, tuz
Arasına sürmek için
  • tereyağı & zeytinyağı karışımı
Üzeri için
  • yumurta sarısı
Yapılışı:

Hamuru için su, yoğurt, yağ ve yumurta akını karıştırın. Unu ekleyin, üzerine maya, tuz ve şekeri ilave ederek karıştırın. Ben kitchen aid'de yoğurduğum için oldukça rahat oldu. Ele yapışmayan kulak memesi kıvamında bir hamur olana kadar un eklemeye devam edin. Elde ettiğiniz hamuru 10 dk dinlendirin. Biz yaklaşık yarım saat beklettik. İç malzemesi için, büyük bir tencerede kıymayı sıvıyağda kavurun. İnce doğranmış soğanları ekleyerek kavurmaya devam edin. Kabak ve patlıcanları soyarak küp küp doğrayın. Sebzeleri de kıymaya ilave edin. Sebzeler yarı pişene kadar kavurmaya devam edin (diye belirtilse de benimkiler tam pişmişti). En son küp doğranmış domates ve ince kıyılmış biberleri ekleyerek bir süre daha kavurun. Tuzunu ve biberini ekleyerek ocaktan alın, ılınmaya bırakın. Hamuru portakal büyüklüğünde veya daha büyük bezelere ayırın. Her bir bezeyi un yardımıyla yufka inceliğinde açmaya çalışın. Açma işlemini bende annem yaptı. Ayrıca çok ince açmadı. Açılan hamurun her yerine fırçayla erimiş tereyağı ve zeytinyağı karışımından sürün. Daire biçimindeki yufkanın 4 tarafından 2şer parmak içe doğru katlayarak kare biçimi vermeye çalışın. Elde ettiğiniz karenin size paralel olan karşılıklı kenarlarını ortada birbirlerine teğet olacak biçimde içe doğru katlayın. Şimdi dikdörtgen bir şekil elde etmiş oldunuz. Tekrar yağ sürün. Ortada birleşen iki uzun dikdörtgenin birini diğerinin üzerine katlayın. Elde etmiş olduğunuz bu hamuru 4 parmak genişliğinde olacak şekilde 5-6 parçaya kesin. Her bir parçayı oklavayla biraz incelterek dikdörtgen elde edin. İçine harçtan koyarak karşılıklı kısa kenarları harcın üzerine kapatın. Böreği ters çevirin ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin. Ortasına bıçakla bir kesik atın. Diğer parçalar için de aynı işlemi yapın ve yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.

Afiyet olsun...

11 yorum:

Adsız dedi ki...

Ben bu böreği yufkayla yapıyorum daha kolay oluyor.Eminim böylede çok güzel olmuştur.Hoşçakalın.

NiNo dedi ki...

ellerinize saglik enfes gorunuyor

Adsız dedi ki...

merhaba çok güzel görünüyor.ellerinize sağlık.ama keşke hamuru katlama işlemlerinide görüntüleseydiniz.açıkcası anlayamadım.yardımcı olursanız sevinirim.

Adsız dedi ki...

merhaba borek cok guzel gozukuyor.benimde kitchen aid mikserim var ama henuz hamur yogurmadim hep kek falan yaptim.sanki unu ayarliyamam gibi geliyor tecrubelerinizi paylasirsaniz sevinirim..emine

butterfly dedi ki...

Şulecim, senden güzel tariflerini almayı özlemişim doğrusu:). Ellerine sağlık börek çok leziz görünüyor.
Yapılışı biraz zahmetli gibi ama görünüşe bakılırsa zahmete fazlasıyla değiyor.
Uygun bir zamanda mutlaka deneyeceğim.
Eşinle kavuştunuz sanırım. Gözün aydın canım:).
Sevgiler, öpücükler..
aslı

Şule dedi ki...

canan, yufkayla mutlaka daha kolay oluyordur ama eminim bu lezzette olmuyordur :).

nino, teşekkür ederim.

isimsiz, katlama işlemlerini görüntüleme fırsatım olmadı, ama sofra dergisinde görüntülemişler.

emine, ben de hamur yoğurma işlemini kitchen aide yaptırıyorum ama sonra elimde toparlıyorum. kek ve kurabiyeden çok farkı yok zaten.

aslı, güzel yorumun için teşekkür ederim. yapılışı biraz zahmetli ama gerçekten de çok lezzetli oluyor. eşimle de sonunda kavuştuk :). bunun için de ayrıca teşekkür ederim..

sevgiler...

sevdamavisi dedi ki...

sevgili Şule,
ellerine sağlık çok güzel olmuş böreğin. Ramazan da böreği çok yapıyorum. sevgiler

Adsız dedi ki...

merhaba ellerine sağlık adaşım.börek gerçekten çok lezzetli görünüyor.yarın akşam misafirlerim için fikir oldu bana teşekkürler

Adsız dedi ki...

sevda ve şule çok teşekkür ederim. kaç sahurdur bu böreği yiyoruz inanın :) sevgiler...

Adsız dedi ki...

mrb
bu börek çok güzel olmuş acaba hazır yufkayla yapsak tembel işi nasıl olr sunum çok güzel olmuş bayıldımmm

Adsız dedi ki...

yeşim teşekkür ederim. hazır yufkayla böyle yumuşak ve ağızda dağılan bir tat yakalayamazsınız. ama olur tabi neden olmasın.