
Geçen hafta sonu iki çeşit reçel yapmıştım. Birisi ayva reçeli (yada marmelat da diyebiliriz) diğeri ise turunç reçeli. Bu tarifi lezzet dergisinde görüp denedim ama hem su hem de şeker miktarını değiştirdim. Birçok yerde rasladığım ve çoğu kişinin de püf noktası olarak bildiği ayva çekirdeklerini de renk vermesi için reçele ekledim ama hiç renk vermedi. Zaten şimdiye kadar hiç başaramadım bu renk işini. Acaba ayvanın cinsi ile mi ilgili diye düşünüyorum.
Malzemeler :
- 1 kilo ayva
- 1 kilo şeker
- 5 su bardağı su
- 2 yemek kaşığı limon suyu
Ayvaların kabuklarını soyup rendeleyin. Bir tencereye alın. Çekirdeklerini de yıkamadan tencereye ekleyin. Suyu üzerine ilave edip ayvalar yumuşayana kadar pişirin. Daha sonra şekeri ilave edin. Kıvamı reçel kıvamını alınca limon suyunu ekleyin. 1-2 dk. daha kaynattıktan sonra ocaktan alın. Ilınınca kavanozlara koyun ve ağzını sıkıca kapatın.
Afiyet olsun...
Merhaba Hatice, reçelin bu renk te gayet güzel olmuş, ellerine sağlık.
YanıtlaSilNar çiçeği rengine dönmesi için bir tavsiyede bulunmak isterim izin verirsen, ayvaları birkaç dakika kaynattıktan sonra hemen şekeri ekle ve çok kısık ateşte uzun süre şekeriyle birlikte pişir reçeli. Rengin dönmesi şekerle beraber kaynama süresiyle ilgili. (ispatı, ayva ye için yaptığım reçel) Çok kaynayınca reçelin kıvamı daha da koyulaşaçağı için en başta 1 bardak fazladan su koyabilirsin.
Selam ve sevgiler.
benim yöntemimde bu konuda biraz daha degişik. 1 ayva ile bol çekirdegi, iki üç saat renk verene kadar kaynatıyorum. sonra onları süzüp recel aşamasında kullanıyorum. ya da daha onceden ayva tatlısı yaptıysam artan şerbetini reçele katıyorum. ellerinize saglik sevgiler. meliha
YanıtlaSilŞaziye senin reçelinin rengi çok güzel gerçektende. Ama benimkini de beğendiğine memnun oldum :)
YanıtlaSilMeliha ben de çıkan tüm çekirdekleri içine attım reçelin ve kısık ateşte pişirdim ama önemli olan uzun süre pişirmek anlaşılan. İkinize de çok teşekkür ederim bilgilerinizi paylaştığınız için. Bir dahaki sefere uzun süre rengin çıkması için pişireceğim ben de. Sevgiler...
Hatice , anlasilan cok hizlisin.Hamaratligindan ayvaciklar havanin oksijeniyle kararmaya firsat bulamamislar.Karart ki o muthis gulkurusu rengini alsinlar...
YanıtlaSilhatice eline sağlık. senin gibi ben de ayvanın o rengi nasıl aldığını merak ederdim. yorum yazan arkadaşlardan öğrenmiş oldum.
YanıtlaSilBetül, senin yöntemin daha farklıymış.Teşekkürler...
YanıtlaSilPınar, faydalı olduğuna sevindim. Umarım bu açıklamalardan sonra başarılı oluruz :)
Benim bildigim icinin cekidekleri renk verir..
YanıtlaSilhaticecim ben de ayva reçeli yaptım. evde kıştan kalma 2 ayvam bir de narım vardı. Bir nar suyunu da reçele ilave ettim. tadının yanısıra rengi de bir harika oldu. tavsiye ederim.
YanıtlaSilŞulecim eline sağlık. Kışa yorumları dikkate alarak hem ayvaları çok kaynatarak hem de nar suyu kullanarak denemeler yapacağım...
YanıtlaSil