
Cuma akşamı eşimle konuşuyoruz. Kendisi yemek yemeyi uzatmayı pek sevmez. Yer ve kalkar. Ben diyorum ki yarın sabah uzun uzun bir kahvaltı yapalım. O da diyor ki tamam ama bir şartla :). Poğaça yaparsan. Hem de mayalı. Ben de cumartesi sabahı erkenden kalkıp mayasız da olsa bu poğaçaları yaptım. O da sağolsun benim için sofrada daha uzun süre kaldı :).
Malzemeler: (17 adet)
- 1 yumurta
- bir su bardağından 1-2 parmak eksik zeytinyağı
- 1 su bardağı yoğurt
- aldığı kadar kepekli un
- 1 paket kabartma tozu
- tuz
- yaklaşık 1 su bardağı peynir (köy peyniri kullandım)
- 1 tutam maydanoz
- 1 yumurta sarısı
- susam
Hamur için yumurtayı çırpın. Yağı ekleyerek çırpmaya devam edin. Un, yoğurt, tuz ve kabartma tozunu ekleyin. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur olana kadar iyice yoğurun. Üzerine nemli bir bez örterek yarım saat dinlendirin. İçi için peyniri çatalla ezin. İnce ince doğranmış maydanozları ekleyerek karıştırın. Hamurdan cevizden biraz daha büyük parçalar koparın. Merdane yardımıyla çay tabağı büyüklüğünde açın. Açılmış hamurlara 1 tatlı kaşığı iç harçtan koyun ve avucunuzda yuvarlayın. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Üzerlerine fırça ile yumurta sarısı sürün ve susam serpin. Önceden ısıtılmamış 150 derece fırında 40-45 dk pişirin.
Afiyet olsun..
Hey, ne oldu burada? Tüm türçe karakterleri soru işareti olarak görüyorum. Neler oluyor?
YanıtlaSilburcucum her şey normal görünüyor burada. Viewdan character encodingi türkçe yaparsan düzelecektir.
YanıtlaSilmerhaba şule,akşam okadar uzun yorum yazmıştımki ama ne olduysa gönderemedim.İki saaat iki parmak uğraşarak yazdığım yorumda boşa gitmiş oldu.Neyse sağlık olsun.Kepekli poğaça tam benlik olmuş.Her evde aynı şeyler yaşanıyor galiba.Benim eşimde senin eşinin aynısı galiba.Zaten yavaş yiyip sofrada oturanları pek nadir galiba.Sen eşinin istediği şeylerden yaparak onu sofrada tutmaya çalışmısın iyide yapmışsın enazından süreyi uzatmışsın.Ben eşimin sevdigi şeyleri yapınca o sofrada oturma süresi 5dk daha kısalıyor.Çünkü daha hızlı yeyip kalkıyor,yani kaş yapıyım derken göz çıkarmış oluyorum.En iyisi fazla sevmedikleri birşey yapmak heralde ,enazından yesemmi yemesemmi diye düşünürken o süre uzamış olur.neyse elerine sağlık ,sofran bol,sofrada kalma süreniz uzun olur inşallahhhhhhhhhhh...
YanıtlaSilmerhaba zeynep, ben de tarifi eklerken 2 kere yazmak zorunda kalmıştım. olsun oluyor böyle şeyler ara sıra. demek senin eşin de hemen yiyip kalkıyor. eşim gibi babam da hemen yiyip kalkar. annemle ve ablamla yaptığımız uzun kahvaltıları özlüyorum arasıra. annemle yakın olduğumuz için kahvaltı keyiflerimizi devam ettirebiliyoruz fakat ablam istanbulda olduğu için malasef o günleri özlüyorum. sizin de sofralarınız neşeli ve uzun olsun.
YanıtlaSilŞulecim ellerine sağlık, yine sağlıklı ve güzel bir tarif yapmışsın. Merak ettiğim birşey var, ben de dün akşam kurabiye yaptım ve asıl yapmak istediğim kurabiye tarifinde ısıtılmamış fırına koyun diyordu. Garantili bir sonuç gerektiğinden onu denemedim, cesaret edemedim. Şimdi senin poğaça tarifinde de aynı şeyi görünce sana sorayım dedim. Neden soğuk fırına konuyor? Fırın ısınırken yayılmıyorlar mı? (gerçi fotoğrafta gayet güzel görünüyorlar ama?)
YanıtlaSilsibelcim teşekkürler. ben poğaça hamurunun tarifini yemek dergimden aldım. Orada önceden ısıtılmamış fırını görünce çok şaşırdım. Fakat sebebini bilmiyorum. Benimkiler top top oldular resimden de görüldüğü gibi. Yayılma olmadı. Belki hamur çok yumuşak olursa yayılma olabilir.
YanıtlaSilarkadaşlar, annemden bildiğim kadarıyla, sıvı yağ ile yapılan poğaçalar soğuk fırına, margarinle yapılanlar ise sıcak fırına atılıyor. Margarinle yaptıklarınızı soğuk fırına koyarsanız fırın ısısını alana kadar margarin yavaş yavaş eriyerek hamurun yayılmasına seep oluyor; çaresi sıcak fırında ani ir pişme ile hamurun kıvamını korumak...şeklinde fikir yürütüyorum; mantıken yani:) sevgiler / Yasemin İ.E.
YanıtlaSilMayalı poğaça çok güzel olur ama soğuduktan sonra hemen bayatlar diye ben pek sevmem,o yüzden bu tarif tam benlik olmuş,ellerine sağlık Şule. Bu arada ben genellikle fırını önceden ısıtmam ama belli bir sebebi olduğu için değil,genelde unutmuş olurum,şimdiye kadar hiç problem olmadı...
YanıtlaSilyasemin aa evet doğru olabilir diye düşünürken birden aklıma tarifi aldığım dergi geldi. tarifin orjinalinde yarım paket margarin yarım bardak sıvıyağ kullanılıyordu. ben hepsini zeytinyağı ile yapmıştım. ona rağmen soğuk fırına koyun diyordu !! sevgiler..
YanıtlaSilyeşim ben mayalıyı da çok severim ama bu sefer üşendim açıkçası. fırın konusunda bir şey diyemeyeceğim :). ben her zaman önceden ısınmış fırında pişirirdim. bir problem olmazdı bu sefer ısınmamış fırına koydum yine problem olmadı :).
YanıtlaSilArkadaşlar sanırım hepimizin eşleri aynı:)Benim eşimde yemeği bitirince hemen masadan kalkar.Bende biraz daha oturup keyfini sürmeyi severim.
YanıtlaSilAyrıca poğaçalar çok güzel ellerinize sağlık poğaçalar çok güzel olmuş en yakın zamanda bende yapacağım
aaa benim eşim de öyle. yer ve kalkar. ben yalnız kalakalırım sofrada.
YanıtlaSileline sağlık şule. görüntü süper. eminim tadı da öyledir.
burcu, pınar bu zevk demek ki çoğunlukla bayanlara ait. Yalnız olmadığıma sevindim doğrusu :). Poğaçalar için yorumlarınıza da teşekkürler..
YanıtlaSilSiteniz çok güzel,tebrik ederim.Acemi biri olduğum için poğaçaya takriben kaç bardak un ilave ediliyor diye soracaktım.Teşekkürler şimdiden...
YanıtlaSilsevgili didem sözlerin için çok teşekkürler. maalesef un için kesin bir miktar veremeyeceğim. genellikle hamur işlerinde ölçü verilmiyor çünkü undan una yağına göre miktar değişebiliyor. eline yapışmayacak bir hamur olana kadar un eklersen başaracağına inanıyorum.
YanıtlaSilkepekli pogacayi bu aksam pisirdim.
YanıtlaSilharika oldu. yaklasik 3 bardak unla yaptim, yumusacik bir hamur oldu. icine de ispanak koydum.
tarif icin cok tesekkurler.
sevgili özlem afiyet olsun beğenmenize sevindim.
YanıtlaSilmerhaba,
YanıtlaSilDün akşam yaptım. çok güzel oldu. bu sabahta kahvaltıda yedim. gerçekten çok hafif. İçerisinde katı yağ olmadığı için tercih ettim. Fırına soğuk olarak koydum, hiçbir sorun çıkmadı. Bu arada eşim de çok beğendi.
Teşekkürler.
Gül merhaba, beğenmenize çok sevindim. Afiyet olsun.. :)
YanıtlaSil