Çok ilginç bir tasadüf. Bu tarifi Yemek Zevki dergisinde görüp yapacaklarım arasına koymuştum. Geçen hafta Şule internette bulduğu bir tarifin resmini bana göndermişti çok güzeller diye. Ben de tarifi dergiden, hamurların kesilişini internetteki siteden alarak haftasonu yaptım. Ama bugün hem pastacı da hem de portakalağacı'nda aynı kurabiyeyi görünce çok şaşırdım :)
Malzemeler :
- 150 gr. un ( 3-3,5 çay bardağı kullandım)
- 125 gr. tereyağ ( 1 çay bardağı sıvıyağ)
- 125 gr. toz şeker (1,5 çay bardağı şeker)
- 1 adet yumurta
- 1 portakal kabuğu rendesi ( 1 limon kabuğu rendesi ve birkaç damla limonsuyu)
- 1 paket vanilya
- 1/8 çay kaşığı tuz
- 1/4 çay kaşığı kabartma tozu ( 1/2 paket kullandım)
- 30 gr. bitter çikolata
- 1 çorba kaşığı kakao
Yumurta beyazının yarısını ayırın. Çikolatayı benmari usulü eritin. Kalan kısmın içine şekeri ekleyip iyice çırpın. Daha sonra yağı ekleyip karıştırın. Un, kabartmatozu, vanilya ve tuzu da ekleyip yumuşak bir hamur elde edin. Hamuru ikiye ayırın. Bir parçasına limon kabuğu ve limon suyunu ekleyin. ( 1 kaşık kadar un gerekebilir ) Diğer parçaya kakao ve erittiğiniz çikolatayı ekleyin ( bu hamur parça parça oldu; birkaç damla su ekledim ) İki hamuru da streç filme sarıp dolapta yarım saat bekletin. Daha sonra hamurları merdane ile 12 cm genişliğinde ve 1 cm yüksekliğinde açın. 2 cm. 'lik şeritler halinde hamurları kesin. Daha sonra bir şeritin kenarlarına ve üzerine yumurta beyazı sürüp diğer renkteki bir şeriti onun yanına yerleştirin. Ona da yumurta beyazı sürüp yanına diğer renkten bir şerit koyup birbirlerine yapışmalarını sağlayın. Bu işlemi farklı renkler üst üste gelecek ve 3 kat olacak şekilde tekrarlayın. Hazırladığınız dikdörtgen hamuru streç filme sarıp buzlukda en az yarım saat bekletin ( tarifte 2 saat diyor) . Daha sonra 1 cm kalınlığında hamuru keserek yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10-15 dk. arası pişirin.
Afiyet olsun...
Teşekkürler Hatice, senin de ellerine sağlık :))
YanıtlaSilhatice ellerine sağlık
YanıtlaSilben sadace resim yayınlamıştım zaten..iyi oldu merak edenler için iki adet güzel tarif oldu..
sevgiler :)
Teşekkür ederim Burcu, benim için güzel bir raslantı oldu . Sevgiler :))
YanıtlaSilmerhaba hatice,diger iki sitedede aynı kurabiyeyi görünce bende şaşırdım.Ama heralde malzemeler farklı.Şey gibi olmuş,hani bu yaptığınız etkinlikler varya,( elma ye,şeftali ye gibi)buda "damalı kurabiye yap" etkinligi gibi olmuş.Çokta iyi olmuş.Hepinizinde ellerine sağlık,sevgiler.........
YanıtlaSilZeynep merhaba, ne güzel bir benzetme olmuş :))
YanıtlaSilMine çok teşekkürler... Tarifde görmesem aklıma gelmezdi benim böyle bir kurabiye yapmak; maşallah...
Merhaba,
YanıtlaSilÇok hoş olmus Hatice ellerine sağlık. Değişik bir yapım şekli.
eline koluna sağlık.
Sevgilerimle
Figen
Merhaba,
YanıtlaSilkurabiyeler cok hos olmus,bu olculerde ve boyutta yaklasik kac adet kurabiye oldu?
Tesekkurler,
Emel
Merhaba
YanıtlaSilbende cok hos bulmustum bu tarifi gordugumde, linkide vermen cok iyi olmus, tarifin orjinalindeki resmi sanirim herkesde gormustur, senin dogalligini cok seviyorum, eline saglik, paylastigin icin tesekkurler,
Zeynep
hatice ellerine saglik. burada bu satranc seklinde kek yapabilmek icin kalip dahi satiyorlar. :) Kurabiyelerini de bulmak mumkun gerci ama hic denememistim. Martha Stewart'in sayfasindaki fotografin baglantisini vermen de iyi olmus.
YanıtlaSilMerhaba Figen, çok teşekkürler.
YanıtlaSilEmel beğendiğine sevindim. Saymamıştım kurabiyeleri ama 14-15 tane vardı.
Zeynep teşekkür ederim.
Fethiye, merak ettim santraç şeklinde kek nasıl olur acaba; kalıbı canlandıramıyorum bile gözümde :) Teşekkürler.
Sevgiler...