Sayfalar

Pazartesi, Kasım 12, 2007

Eskişehir İrmik Helvası



İş yerinden arkadaşımız Sevgili Nevin'den aldığım farklı bir irmik helvası tarifi. Memleketi Eskişehir(İnönü)'de özellikle düğünlerde sık yapılırmış. Çok çabuk hazırlanan ve lezzetli bir tatlı. Tarif için tekrar teşekkür ederim Nevin :)

Malzemeler:
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağında 1 parmak eksik sıvıyağ
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı su
  • 1/2 su bardağı un
  • 1/2 su bardağı süt
Hazırlanışı:

İrmik, yağ ve unu bir tencereye koyup kısık ateşte sürekli karıştırarak 10-15 dk. kavurun. Diğer tarafta su ve şekeri kaynatın. Yumurtayı bir kabın içinde iyice çırpın, sonra sütü ilave edip tekrar çırpın.

Ocağın altını iyice kısıp kavrulan irmik-un-yağ karışımına önce şeker-su karışımını ardından hemen süt-yumurta karışımı ekleyip karıştırın( bu aşamada özellikle süt-yumurta karışımını eklerken çok hızlı olmak gerekiyor. Yoksa yumurtanın beyazı pişebilir). 1-2 dk. tüm malzemeyi birbirine yedirerek karıştırın. 5-10 dk. demlendirdikten sonra iki kaşık yardımıyla helvaya şekil verip servis tabağına alın.

Afiyet olsun...

16 yorum:

  1. Haticecim rica ederim :))
    Beğendiğinize çok sevindim.Düğünlerde, mevlitlerde,hacı yemeklerinde bu helva basılır bizim oralarda.
    Sitenizi keyifle takip ediyoruz zaten, bi de içimizden tarifler koyunca daha da keyifli hale geliyor.
    Teşekkürler çalışmalarınız için...
    Nevin

    YanıtlaSil
  2. Nevin orjinal tarifleri her zaman bekliyoruz :)

    YanıtlaSil
  3. Merhaba,helva cok degisik ve sahane olmus,ellerinize saglik.

    YanıtlaSil
  4. Senem, teşekkür ederim. Umarım tarifi denersin. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. haticecim daha yapmadan tadı damağıma geldi senin tariflerin olduğu için izmirden dilara

    YanıtlaSil
  6. merhaba,

    bu tarifi bugün denedim ve çok lezzetli oldu. tam istediğim kıvamda. Ben tane tane dökülen irmik helvası sevmiyorum biraz un helvası kıvamında olmalı. herhalde un eklendiği için böyle oldu. Biraz yağ fazla eldi ama çok lezzetli.Teşekkürler

    YanıtlaSil
  7. Beril'in annesi, tarifi beğendiğinize çok sevindim. Tarifi veren arkadaşım özellikle yağı az olduğunda lezzetinin güzel olmadığını söylemişti. Benimki de yağlı idi. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. Mehaba,
    Öncelikle Nevin Hanım'ın ellerine sağlık...Ben de İnönü'lüyüm ve Nevin hanım ile tanışmayı çok isterdim. Bana her bayram gittiğimiz İnönü nün o enfes yemeklerini hatırlattı.Kendisine çoook teşekkürler...

    YanıtlaSil
  9. Herkese afiyet olsun :)
    Aydan Hanım merhabalar,yorumunuzu okuyunca ben de bir not bırakayım dedim.Bilirsiniz bizim oralarda lakaplar vardır, hangi aileden olduğunuzu anlamak için.Babam Nizamlardan annem ise Nebilerden, kızlık soyadım Sevinç idi.Siz kimlerdensiniz? görüşmek dileğiyle.. Hoşçakalın...

    YanıtlaSil
  10. Merhaba,
    Benim sadece babam İnönü'lü.
    Babamın babasına topal Rıza derler orada.Babannemim adı Mahmure idi.Oradakiler mamur derlerdi:))
    Aşağı mahallede oturuyorlardı bizimkiler.Yenice mah.de.

    YanıtlaSil
  11. Gerçekten çok güzel. tam aradığım tarif. az önce denedim ve çok güzel oldu teşekkürler.

    YanıtlaSil
  12. İrmik helvasını sevenler mutlaka denemeli bu çeşidini, muhteşem bir lezzet çıkıyor ortaya ben bir kere denedim, en kısa zamanda tekrar denemek aklımda..o denli yani:)hafif ıslak bir havası oluyor, durdukça kurumuyor. Hatice, bize bu tadı da tanıttığın için teşekkürler..

    YanıtlaSil
  13. Nurhayat, tariflerin yapılıp beğenilmesi bizi çok mutlu ediyor, afiyet olsun. Asıl Nevin'e teşekkür etmek gerek paylaştığı için :)
    Yorum için çok teşekkürler. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  14. Hatice hanım merhabalar.Helva tarifinizi bir çok kez denedim.Ben ve ailem çok beğenerek yedik.Bu güzel tarif için çok teşekkürler.Yalnız benim sormak istediğim birşey var.Bugün tekrar bu güzel tarifinizi x3 olarak yaptım.fakat sanki biraz tatlı olmuş gibi geldi busefer.Ben aslında iki hafta sonra kayınpederimin kırk mevlüdünde yapmak istiyorum. O yüzden sormak istediğim şekeri yarım bardak azaltırsak su oranınıda yarim bardak azaltmak gerekir mi? Hemen cevaplıya bilirseniz çok sevinirim.Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
  15. Leyla Hanım, başınız sağolsun.
    Helvayı 3 katı artırınca neden tatlı oldu anlamadım. Ama irmik ve un miktarını azaltmadığınız için su miktarını da azaltmayın derim. Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  16. http://tarifal.blogspot.com.tr/2010/04/eskisehir-irmik-helvas.html


    sanırım bilginiz yok

    YanıtlaSil