Sayfalar

Pazartesi, Ağustos 15, 2005

Şeftalili Tart














Bloglar arası yemek etkinliğinin ilk konusu için tart yapmaya karar verdim. İtiraf etmeliyim ki ne yapacağımı şeçmek de çok zorlandım. Tabii böyle olunca yapma işi de geç saatlerde bitti. Eşim tadına henüz bakamadı. Ben de işe gelmeden once birparça tattım. İlk kez şeftalili tart yedim ve bence şeftali çok yakışıyormuş.

Malzemeler:
Hamur için :
  • 1,5 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 adet yumurta
  • 1,5 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • Aldığı kadar un
Krema için:
  • 2 su bardağı süt
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 paket vanilya
  • 2,5 yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı şeker
Üzeri İçin :
  • 3 adet şeftali
  • 1 yemek kaşığı şeker
Hazırlanışı :
Hamur malzemelerini karıştırıp sert olmayan bir hamur elde edin. (benim hamurum parça parça idi) Daha sonra 26 cm.lik kelepçeli kalıbın altına yağlı kağıt serip kenarlarını hafif yağlayın. Kenarlardan 1 cm yükseklik bırakarak hamuru kalıba yerleştirin. Bir çatal yardımıyla kabarmaması için hamurun üzerine delikler açın.Kalıbın kenarlarındaki hamura da çatalla çizikler yapın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dk. pişirin. Ben daha sonra ısıyı 150 ye getirip 5 dk. daha beklettim. Daha sonra soğumaya bırakın.
Şeftalilerin kabuklarını soyup dilimleyin. Tavaya alarak bir kaşık şeker ekleyin ve kapak kapatıp kısık ateşte 5-10 dk. ( şeftalinin sertliğine gore)pişirin.
Krema için ; yumurta sarısı,un ve şekeri karıştırıp içerisine sütü ekleyin. Kısık ateşte karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Vanilya ekleyip mikserle 5 dk. çırpın. Krema ılınınca pişen hamurun üzerine yayın. Şeftalileri de en üste dizerek soğumaya bırakın.
Afiyet olsun...

36 yorum:

  1. Cok güzel bir görünüm, bilhassa Seftaliler cok canli. Tadininda sahane olduguna eminim.
    Ellerine saglik

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür ederim Özgül; beğenmene sevindim :) Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Bayılıyorum bu sizin tartlarınıza
    harikasınız kızlar.

    YanıtlaSil
  4. Nilüfercim yorumunu okuyunca çok mutlu olduk :)) Çok teşekkürler...

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Hatice, şahane birşey yapmışsın! Şeftaliler o kadar güzel görünüyor ki. Galiba tarta en yakışan meyvelerden birisi:)

    YanıtlaSil
  6. Merhaba Sibel,
    çok teşekkür ederim, beğendiğine sevindim. Pişmiş şeftali bence de çok lezzetli oluyor. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Sevgili Sule ve Hatice ellerinize saglik! Cok lezzetli görünüyor hem kek, hem tart!

    YanıtlaSil
  8. Merhaba Dilek Hanım,
    beğenmenize çok sevindik. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. merhaba,

    Ellerinize sağlık, sıvıyağ kullanmanız harika. Sıvıyağla tart hamuru da tutuyormuş demek.

    YanıtlaSil
  10. Merhaba Sema Nur,
    evet sıvıyağ ile de oluyor. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. Merhabalar,
    Tart çok güzel görünüyor. Yaklaşık olarak ne kadar un kullandınız acaba, bir fikir vermesi için soruyorum. Tart hamurunu tutturmak zor olabilir. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  12. Tartı beğenmenize çok sevindim :) Ama malesef ne kadar un koydum hatırlamıyorum. Kavanozdan ölçmeden eklediğim için miktarı belirtmem zor.Hamur zeytinyağlı olduğu için unu yeterli olduğunda da yağlı oluyor.Önce 1 bardak ekleyin, daha sonra az az eklemeler yaparak sert olmayan bir hamur elde edin. Umarım faydalı olur. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  13. tartın ve kekin süper görünüyor hatice,ellerine sağlık... bu arada hoşgeldin, umarım tatilin iyi geçmiştir... sevgiler...

    YanıtlaSil
  14. Merhaba Hatice, tarifleri beğendiğine çok sevindim :)) Tatilimiz de çok iyi geçti; daha önce görmediğimiz birçok yere gitme fırsatımız oldu. Hem zaten tatilin kötüsü olur mu hiç değil mi :) Sevgiler...

    YanıtlaSil
  15. Dün tartı denedim hiç bu kadar güzel bir tart yememiştim,çok lezzetli oldu.Evde 4 kişiyiz,yarım saatte kırıntısı bile kalmadı:) Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  16. Merhaba Duygu Hanım,
    sizin de elinize sağlık. beğenilmesine çok sevindim :) Afiyet olsun...
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  17. Merhaba,
    Ben dün denedim. 2,5 su bardağı un kullandım ve yeterli oldu. Kremasını biraz daha tatlı sevenler 4 yemek kaşığı şeker kullansın. Bir de benim şeftaliler çok tatlı değilmiş. 1 yemek kaşığı şeker ile biraz ekşi oldu, biraz daha şeker eklemek gerekebilir. Güzel ve çok pratik bir tarif. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  18. Merhaba Fulya Hanım,
    elinize sağlık, un miktarını belirttiğiniz için teşekkürler.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  19. merhabalar,
    tarifinizi böğürtlen/ahududu ile denemek niyetindeyim. Acaba yine şekerle pişirme işlemi yapacak mıyım? Teşekkürler

    YanıtlaSil
  20. Funda Hanım, vişne pişiliyor ama bu meyvelerde gerek yok diye düşünüyorum. Kolay gelsin...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  21. Hatice Merhaba,

    Çok istememe rağmen tartı ancak bugün deneyebildim bence çok lezzetli ve pratik ama benim tartım yarım saat'te anca pişti birde tart kesilince bisküvi gibi dağıldı aceba ben bir şeyleri yanlışmı yaptım ? yoksa sizinde tartınız benim tartım gibi kıtır kıtır mı ? oldu.

    YanıtlaSil
  22. Merhaba Nilüfer,
    benim tart hamurumun kenar kısımları daha kıtır oldu orta kısımlara göre ama dağılmadı. Acaba fırında çok beklemesinin etkisi olmuş olabilir mi diye düşünüyorum. Yine de beğendiğine sevindim. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  23. Merhaba hemen tarifi denedim güzel şeftaliler varken görüntü çok güzel oldu ama keserken ve tart kalıbından çıkartırken çok zorlandım. tart çok sert olmuştu. Normalde böylemi oluyor ben mi beceremedim acaba bilgi verir misiniz? Tadı güzeldi ellerinize sağlık
    Tülay

    YanıtlaSil
  24. Merhaba Tülay,
    tart hamuru yumuşacık olmuyor ama çok da sert olmuyor. Daha öncede dediğim gibi hiç dağılmamıştı benimki. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  25. bence zeytinyağı yerine çiçek yağı konmalı çünkü zeytinyağı koku yapıyor. Açık olmak gerekirse ben çok beğenmedim. tart hamuru dağılmadı çok sert de olmadı ama yine de çok beğenmedim.
    Işıl -

    YanıtlaSil
  26. Işıl, deneyip fikrini söylediğin için teşekkürler... Dileyen çiçek yağı da kullanabilir tabiki ama zeytinyağı kullandığımda ben hiç koku almıyorum.

    YanıtlaSil
  27. merhaba bu tartı yapmak epeydir aklımdaydı bugün sabah erken saatte yaptım.buzdolabına koydum.akşam eve dönünce tadına bakacağım.
    tarif için teşekkürler...
    hülya

    YanıtlaSil
  28. Hülya rica ederim. Umarım tadını da beğenmişsinizdir.

    YanıtlaSil
  29. Selam bu tarifi ikinci deneyişim ama yine sert oluyor dağılıyor. bir püf noktası varsa yazar mısınız lütfen

    YanıtlaSil
  30. merhaba ben yeniyim tart çok güzel görünüyo bendede şeftalili bi tarif var isterseniz ilerde yazabilirimm

    YanıtlaSil
  31. Yumuşak bir hamur olmuyor zaten. Ama benim yaptığım rahatsız edecek kadar sert değildi. Tarifi yukarıda yazdığım gibi. Başka bir püf noktası yok :)
    Feride Hanım ilginize teşekkür ederim. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  32. slm.yumuşak bşr tart hamurum olsun istiyorum bu tart hamuru pişince kesmesiproblem yaratıyor mu acaba?benimkiler hep sert oluyor ve keserken parçalanıyor.

    YanıtlaSil
  33. bende yarın deneyeceğm umarım güzel olur çok güzel görünüo

    YanıtlaSil
  34. Çok yumuşak değil ama çok da sert olmuyor. Umarım beğenilmiştir...

    YanıtlaSil
  35. Kabartma tozunu fazla koymadınız değil mi? Tart hamurlarının kabarmaması için bir yöntem de hamuru kalıba yaydıktan sonra üzerine yağlı kağıt serip tartı kapatacak kadar bakliyat yerleştirerek (nohut veya kuru fasülye) pişirmektir. Bunlar ağırlık yaparak hamurun kabarmasını önlüyor.

    YanıtlaSil
  36. tarifinizi bir kaç gün önce gördüm ve en sonunda bugün denedim kesinlikle şahane oldu şeftalinin son günlerini kaçırmadan herkese denemesini tavsiye ederim :)
    paylaşımınız için teşekkürler..

    YanıtlaSil