Sayfalar

Pazartesi, Aralık 15, 2014

Beyaz Çikolata Soslu, Balkabaklı Cheesecake






















Eylül'ün doğum gününde cupcakeler için hazırlamış olduğum krema istediğim kıvamda olmayınca cheesecake ile değerlendirmek istedim. Bu bahaneyle ne zamandır kullanmak istediğim bal kabağını cheesecake de denemiş oldum. Yiyen herkesten güzel geri dönüşler aldığım cheesecake'in bu çeşidini ben de çok sevdim. Denemenizi öneririm.

Malzemeler:
Tabanı İçin:
  • 1 paket eti burçak
  • 60 gr tereyağı
  • 2 çay kaşığı türk kahvesi
Dolgusu İçin:
  • 2 paket yörsan white 
  • 1 paket krema
  • 1/2 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı şekerle pişmiş balkabağı püresi (yaklaşık 2 dilim ediyor)
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1 paket vanilya
  • 3 yumurta
  • 3,5 yemek kaşığı un
Üzeri İçin:
  • 2 paket (90 gr lıklardan) fıstıklı beyaz çikolata
  • 1 paket krema
  • 3 yemek kaşığı yörsan white
  • 1-2 yemek kaşığı toz şeker (katmayadabilirsiniz)
Yapılışı:

Oda sıcaklığındaki tereyağı ile un haline getirilmiş bisküviyi çatalla birbirine yedirin. Türk kahvesini ilave edip karıştırın. 24 cm'lik kelepçeli kek kalıbının altına yağlı kağıt yerleştirin. Bisküvi karışımını elinizle bastırarak kelepçeli kalıbın dibine döşeyin. Fırını 170 dereceye ayarlayın. Kelepçeli kalıbı içine oturtacağınız tepsiye 2,5 su bardağı su ekleyin ve fırına  yerleştirin. Dolgusu için yumurta hariç tüm malzemeyi bir kaseye alın ve çırpıcıyla karıştırın. Yumurtaları teker teker ekleyerek çırpmaya devam edin. Çok fazla çırpmayın, köpürmesini istemeyiz. Karışımı bisküvi tabanının üzerine dökün. Havasının gitmesi için karışım dolu kalıbı bir kaç kere tezgaha vurun. Kenarlarının kızarmaması için, kelepçeli kalıbın yanlarını aliminyum folyo ile sarın. İçi su dolu tepside pişirin. Kalıbı salladığınızda kenarlar sallanmayacak, ortası sallanabilir. Fırını kapatın ve kapağını açın. Cheesecake 10-15 dk fırında kalmaya devam etsin. Daha sonra dışarı çıkarın, dışarıda da oda sıcaklığına gelene kadar bekletin. Beyaz çikolatalı sos için, kremada çikolataları eritin. Peyniri ilave ederek karıştırın. Dilerseniz toz şekeri de ekleyerek karıştırın. 2-3 dk çırparak soğutun. (Bir gün öncesinden hazırlayıp buzdolabında bekletirseniz kıvamı daha koyu olacaktır.) Soğuyunca cheesecake'in üzerine dökün. Buzdolabında 1 gece bekletin.

Afiyet olsun...

Salı, Aralık 09, 2014

Winx Bebekli Pasta








































Eylül'ün 6. doğum günü için Winx bebeğiyle bir pasta yapmaya karar verdik. İsmi Stella imiş :). İnternette bayağı bir araştırma yaptım ve sonuçta herkesin beğendiği bir pasta oldu. Emeklerime değdi diyebilirim. Ancak önünde sıralanmış cupcakelerin süslemesi için hazırlamış olduğum kremayı tutturamadım. Allahtan pastanın kreması fazla olmuştu, cupcake süslemesinde değerlenmiş oldu. Pastanın masaya gelmeden önceki halinin fotoğrafını çekmemişim ne yazık ki. Cupcakelere batırmak için Winx karakterleri basılı süslemeler kullandım. Ayrıca bebeğin ellerine "İyi ki Doğdun" yazısı iliştirdim. Ufak dokunuşlarla etkileyici bir görüntüye kavuştu. Pastanın keki ve kreması için Hatice'nin Puset Pasta'sını referans aldım. Süsleme için de 2 paket krem şanti ve süsleme malzemeleri kullandım. Etek şeklini vermek için Kitchen Aid çırpma kasesinde pişirdim keki. Ancak bir daha onda kek pişirmem çünkü keki kalıbın altı kalın olduğu için hemen ısınmadı ve kabaramadı, geç kabardı. Bu yüzden de çok yumuşak bir kek olmadı. Neyse ki sütle ıslattım ve bekleyince de güzel oldu.

Eylül'üm nice mutlu 6 yıllara, tüm bunlar yüzünü güldürebilmek içindi. Seni seviyorum canım kızım.

Salı, Aralık 02, 2014

Puset Pasta



Ayşe Yaman'ın sitesinde bu pastayı gördüğümden beri yapmak istiyorum.(Kim bilir kaç sene geçti üzerinden) Kısmet 2. yeğenim Mete'nin doğumu içinmiş :) Hafta sonu ziyarete giderken götürmek için hazırladım pastayı. Uzun bir süre  kimse kesmeye kıyamadı :)

Puset Pasta:
Pandispanya Malzemesi :

  • 7 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un
Krema Malzemesi:

  • 1 paket sıvı krema (200 ml)
  • 200 gr çikolata
  • 2 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 1-1,5 yemek kaşığı kakao
  • 3 adet muz
Süsleme için:    

  • 4 paket krem şanti
  • süt
  • 2 damla mavi gıda boyası
  • Beyaz tül 
Hazırlanışı : 
Pandispanya için; yumurta ve şekeri mikser ile iyice krema kıvamına gelene kadar çırpın. Aldığı kadar unu  ve kabartma tozunu ilave edip tahta kaşıkla karıştırın.Yağlı kağıt serilmiş 26 cm. lik kelepçeli kalıba ve tekerlek boyutu olacak büyüklükteki bir çembere hamuru paylaştırın. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında 35 dk kadar pirişin. (Keke kürdanı batırdığınızda kurdana hamur bulaşmaması gerekiyor. ) Pandispanyayı soğumaya bırakın.  

Krema için; sıvı kremayı  küçük bir tencereye alıp kısık ateşte ısıtın. İçerisine çikolatayı ekleyin. Çikolata eriyene kadar  ara ara karıştırın.  Mikserle bu karışımı ara ara çırparak soğumasını ve katılaşmasını sağlayın. 
Diğer krema için süt, un,şeker ve kakaoyu bir tencerede muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirin. Eğer krema biraz akışkan ise nisaştayı çok az su ile açarak azar azar kremaya ekleyin. Çok katı olmayan bir kıvamda olmalı. İki krema da ılıdığında kremaları birleştirin. (Sürüldüğünde akışkan olmayan bir kıvamda olmalı ) 

Pastanın Hazırlanması: Kekleri kalıplarından çıkarın. 3 kat olacak şekilde kesin. Büyük keki şekilde görüldüğü gibi 90 dereceden daha küçük bir şekilde kesin. Bu parçadan diğer tekerleği yapmak için küçük daire ile yuvarlaklar kesin.  
En üsteki parçayı en alta gelecek şekilde yerleştirin ( pastanın üstünün düzgün olması için ) 2-3 yemek kaşığı süt ile keki ıslatın. Ara kremadan yeteri kadar koyup pastanın her yerine yayın. Tekerlekleri de uygun yerlere yerleştirip onlara da krema sürün. Aralara muz dilimleri yerleştirin. Bu işlemleri tüm katlara uygulayın. Dış kaplamayı yapmadan pastayı en az 1-2 saat dolapta dinlendirin. 

Süsleme için:  1 paket krem şantiyi  bir kaba alın. Üzerinde pastalar için önerilen miktarda süt ilave edin. 2 damla ( benim pastada biraz fazla oldu : 2,5 -3 damla kadar)   mavi gıda boyası ekleyin. Mikserle sert bir kıvam alana kadar çırpın. Buzdolabında soğuması için bekletin. Diğer 3 paket şantiyi yine pasta kıvamı için üzerinde belirtilen miktar kadar süt ile çırpın ( ben aslında 2 paket beyaz şanti kullandım ama kenarlarını için tam yetmediğinden fazla yazdım) Buzdolabında soğumaya bırakın. 

Pastanın kenarlarını ve hafifçe üstünü beyaz şanti ile kaplayın. 2 farklı sıkma torbasına 2 renk şantiyi koyun.  Fotoğraftaki gibi pastayı kaplayın. Kremalar elinizin ısısından dolayı eriyor. Bir süre dolapta bekletip şekillendirmeye devam edebilirsiniz. Pastayı dolapta 1 gece dinlendirin. 2 kat beyaz tül kurdela ile fiyonk yaparak pastanın üzerine yerleştirin. Pastamız servise hazır : )     

Afiyet olsun...