Sayfalar

Çarşamba, Ekim 22, 2014

Kakuleli, Yulaflı, Çikolatalı Kek
























Dün akşama kadar yaptığım hiç bir kek beni bu kadar duygulandırmamıştı, ağlayarak yediğim ilk kekimdi. Evet neredeyse 4 ay oldu, ancak belli zamanlarda böyle flashback'ler (türkçesini bulamadım) oluyor, olacaktırda.. Elinizde tutamasanız da imgelemde bir fotoğraf karesi beyninize bağdaş kurup oturuyor ve gitmiyor. Bunları tetikleyen küçük şeyler oluyor siz istemeseniz dahi, sizi sarmalıyor çıkamıyorsunuz içinden.. Çıkamıyorsam o halde özlemimi doyasıya yaşayım diyorsunuz. Ahh diyorsunuz bir ah daha, ancak hiç bir şey değişmiyor. Canım annem sana senin tabirinle "klasik kek" yapmadım hiç, illa değiştirip bir şeyler kattım, bu huyum sana çekmemiş ne yapayım :). Ama sen hep beğenirdin benim keklerimi..

Malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 3/4 su bardağı zeytinyağı
  • 3/4 su bardağı toz şeker
  • 1 paket çikolatalı süt (200ml)
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 2-3 yemek kaşığı yulaf
  • 5-6 adet kakule
  • 1 kahve fincanı damla çikolata
  • Un
  • Kabartma tozu
  • Vanilya
Yapılışı:

Yumurta ve toz şekeri mikserle köpük köpük olana kadar çırpın. Üzerine, vanilya, zeytinyağı, çikolatalı süt, yoğurt ve kakaoyu ilave ederek 1 dk daha çırpın. Kakuleyi havanda iyice dövün. Kek karışımına un, damla çikolata, kabartma tozu, yulaf ve ezilmiş kakuleyi ilave ederek düşük derecede karıştırın. Tereyağı ile yağlanmış ve unlanmış kalıba dökün. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında pişirin. Ben 50 dk pişirdim. Batırdığınız kürdan temiz çıkıyorsa kekiniz pişmiştir.

Afiyet olsun..

Cumartesi, Ekim 18, 2014

Lokumlu Kurabiye
























Bayramdan kalan lokumları değerlendirmek için Eylül'ün fikrini aldığımda böyle bir teklifte bulundu bana. İnternetten araştırma yaptığımda ise bir sürü örnek çıktı karşıma. Ben de hem lokumlu hem de hoş görünen bir kurabiye olsun istedim ve Hatice'nin bana Mersin'den getirdiği Kerebiç kalıbını da amacının dışında olsa da ilk defa kullanmış oldum. Aşağıdaki malzemelerle 20 adet kurabiye çıktı.

Malzemeler:

  • 1 büyük çay bardağı pudra şekeri
  • 75 gr tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket mısır nişastası (125 gr)
  • Aldığı kadar un
  • 20 adet küçük lokum
Yapılışı:

Oda sıcaklığında tereyağı, sıvıyağ ve pudra şekerini bir kapta elinizle iyice yumuşayana kadar karıştırın. Lokum hariç tüm malzemeleri karıştırarak bir hamur hazırlayın. Hamurunuzdan 1,5 ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın, içine lokum yerleştirip yuvarlayın. Kalıba bastırarak şekil verin. Ters çevirip hafifçe sert zemine vurarak çıkartın ve tepsiye sıralayın. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzeri hafif pembeleşene kadar yaklaşık 20 dk pişirin ve tel ızgarada kurabiyeleri soğutun. Üzerine pudra şekeri serperek servis edin.

Afiyet olsun..



Perşembe, Ekim 16, 2014

16 Ekim Dünya Ekmek Günü



World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014)     Dünya ekmek günüymüş bugün. Her şeyin bozulduğu ülkemde; insanlığın, tarihin ve hatta ekmeğimizin,doğallığa yaklaşmaya çalışarak yaşamaya, yaşatmaya heves ederek belki de dış dünyaya kulaklarımı kapatarak ekmek yapıyorum. Kendi iç dünyamda temiz ve saf duygularla çocuklarımı beslemeye, yetiştirmeye çalışıyorum. Tabi ki hiç bir şekilde tamamen izole olmak değil amacım, en azından yapabildiğim kadarıyla doğal olanı tercih ediyorum. Marketlerde satılan şişirilmiş, avuç avuç katkı maddesi katılmış plastik ekmeği yemeye mecbur bırakanlar ve bu ülkeyi bu hale getirenler tarafından yönetilmekten utanıyorum. Halkının çoğu cahil olan memleketimde ne yazık ki buna mahkum yaşamak canımı çok acıtıyor. Daha yazılacak çok şeyim olsa da şimdi sakinleşmem gerekiyor :). Bu güzel ve anlamlı günde, tüm dünyanın doğal olana yeniden rağbet gösterdiği ancak bizlerin bunu ancak evlerimizde gerçekleştirebildiğimiz (Ankara'da katkısız ekşi mayalı ekmek satan bir yer bulamadım) bu zamanda sizleri de ekmeğinizi evinizde yapmaya davet etmekten başka bir şey gelmiyor elimden. Bol, katkısız ,doğal ekmekli günler.. :)

Cuma, Ekim 10, 2014

Çikolata Soslu- Böğürtlenli Cheesecake






















Herkesin geçmiş bayramını kutlayarak, bu bayram tüm misafirler tarafından "aa sen mi yaptın hazır sandık" nidaları eşliğinde tüketilen cheesecake'i sizlerle tanıştırmak isterim :).  Her zaman yaptığım tarifi ufak dokunuşlarla muhteşem bir görüntüye kavuşturmanın mutluluğuyla ikram ettim kendisini. Bahçeden ellerimle topladığım böğürtlenler bu pastada yerini buldu..

Malzemeler:

Tabanı İçin:
  • 1 paket Eti burçak
  • 60 gr oda sıcaklığında tereyağı
Dolgusu İçin:
  • 2 paket yörsan white
  • 1 paket krema
  • 3,5 yemek kaşığı un
  • yarım çay kaşığı tuz
  • 3/4 su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 3 yumurta (oda sıcaklığında)
  • 1 kase böğürtlen (üzeri için yaklaşık 15 adet ayırdım)
Üzeri İçin:
  • 200 gr bitter çikolata (Elit marka kullanıyorum)
  • 1 paket krema
  • 15-16 adet böğürtlen
Yapılışı:

Tabanı için bisküvileri rondoda un haline getirin, tereyağ ile karıştırın. 24 cm kelepçeli kalıbın altına yağlı kağıt yerleştirin. Bisküvi karışımını kalıbın dibine elinizle bastırarak döşeyin. Fırınınızı 170 dereceye ayarlayın. İçine 2,5 su bardağı su koyduğunuz tepsiyi fırına yerleştirin. Dolgusu için bir kaseye yumurta hariç tüm malzemeyi ilave edin ve mikserle karıştırın. Her bir yumurtayı tek tek ekleyerek karıştırın. Çok fazla köpürtmeyin. Karışıma en son böğürtlenleri ilave ederek kaşıkla hafifçe karıştırın ve bisküvi tabanın üzerine dökün. İçinde kalan kabarcıkların çıkması için tezgaha kalıbı bir kaç kere sertçe vurun. Kalıbın kenarlarını aliminyum folyo ile çevreleyin ve ısınmış fırına su dolu tepsiye yerleştirin. Çikolata sos için krema ve çikolataları düşük ısıda karıştırarak eritin, ara sıra karıştırın ki kabuk tutmasın. Cheesecake'inizin ortası hafifçe sallandığı an fırını kapatın ve kapağını açın. Eğer çok piştiğini düşünüyorsanız hemen fırından çıkarın. Hafif ılıyana kadar bekletin ve üzerine ılık çikolata sosunu dökün. Yine kabuk bağlamasın diye dolaba koymadan önce üzerini bir pasta kapağı veya benzer bir şeyle kapatın. En az 4-5 saat beklettikten sonra servis etmeden önce üzerine böğürtlenleri sıralayın.

Afiyet olsun..