Sayfalar

Perşembe, Ağustos 16, 2012

İftar Daveti ve Bir Salata























Geçen hafta sonu annemleri davet ettiğimde hazırladığım masa. O gün yeğenim için bir de pasta hazırlamıştım. Menümüz şöyleydi :


Közlenmiş Biberli Patlıcan Salatası:


















Farklı bir salata tarifi denemek için dergileri karıştırırken lezzet dergisinin  mezeler kitapçığında gördüm bu tarifi. Hazırlaması çok kolay ve de lezzetli bir salata. Tarifde sebzeler közlendikten sonra püre haline getiriliyordu. Ama görüntüsünü beğenmediğimden küp küp doğramayı tercih ettim. Tarifdeki malzemeleri aslında göz kararı ilave ettim burada orjinal haliyle veriyorum.

Malzemeler:
  • 6 adet kırmızı biber
  • 2 adet patlıcan
  • 1 çay bardağı ceviz içi
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 2 kesme şeker
  • 1 kahve fincanı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
Hazırlanışı:

Patlıcanlara birkaç yerinden bıçakla çizikler atıp biberlerle birlikte 200 derece fırında közleyin. Kabuklarını soyup minik küpler halinde doğrayın. Diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın . Servis tabağına alın.

Afiyet olsun...

Pazartesi, Ağustos 13, 2012

Susam Kaplı Rulo Köfte ve Fırında Sebze


Ben köfte yanında pilav yiyemeyenlerdenim, köfte ekmek içerdiği için pilavla bütünleyemiyorum. Bu nedenle yanında sebze ya da patates tercih ediyorum. Susam kaplı rulo köfte ve fırında sebze de benim sıklıkla tercih ettiğim bir ikili. Her ikisi de oldukça pratik ve lezzetli. 

Susam Kaplı Rulo Köfte;

Köfte Malzemeleri - 4 kişilik;
  • 300gr orta yağlı kıyma,
  • 1 orta boy soğan,
  • 1-2 diş sarımsak,
  • 2 dilim ekmek içi,
  • 1 yumurta,
  • 1/2 yemek kaşığı salça,
  • 3-4 yemek kaşığı haşlanmış bezelye
  • tuz, kimyon (ben köftede sadece kimyon kullanıyorum, siz çeşitlendirebilirsiniz),
  • 1-2 yemek kaşığı zeytin yağı (yağsız kıyma tercih ettiyseniz, bu şekilde yağlandırabilirisiniz.)

Üst Kaplama için;
  • 1 yumurta sarısı,
  • Susam.
Kıyma, küçük doğranmış soğan,  ezilmiş sarımsak, ufalanmış ekmek içi, yumurta, salça, tuz, baharat bir kapta iyice harmanlanır. Son aşamada ezilmemeleri için bezelyeler ilave edilip tekrar harmanlanır.
Köfteye rulo şekli verilip uygun bir borcama yerleştirilir.  Üzerine bir yumurtanın sarısı fırça yardımıyla sürülüp, susam serpilir.  Borcamın içine 1 çay bardağı su eklenir, fırına verilir.

Pişirme Süresi: 40dk-200 derece fırında

















Fırında Sebze;

Malzemeler;
  • 15-20 adet arpacık soğan,
  • 6 adet mantar,
  • 3 adet kırmızı biber,
  • 2 yemek kaşığı yağ,
  • pulbiber,tuz.
Arpacık soğanlar soyulur (kolay soyulabilmesi için 5-10 dk ılık suda bekletebilirsiniz), mantarlar ve kırmızı biberler istenilen ölçüde doğranır. Tüm malzemeler karıştırma kabına alınır, üzerine yağ, tuz, pulbiber ilave edilir, harmanlanır. Karışım fırın poşetine konulur, poşetin ağzı bağlanıp iki yerinden delinir. Fırına verilir.

Pişirme Süresi: 30dk.-200 derece fırında













Cuma, Ağustos 10, 2012

Fırında Sebzeli Antrikot


Bu ramazan verdiğim tüm davetlerde ( hatta vereceğim )  ana yemek olarak hep bu lezzeti hazırladım. Hazırlaması kolay, sunumu hoş ve de lezzeti. Daha ne olsun.  Tarifi  ilk davetimde  menüyü oluştururken Nurhayat verdi.

Malzemeler:
  • 1 kg. antrikot yada kontrfile  ( 16-17 parça)
  • 1 paket mantar
  • 3-4 adet kırmızı salçalık biber
  • 6-7 adet çarliston biber
  • 1 adet iri kuru soğan ( yada arpacık soğan)
  • 2 adet domates
  • 2 diş sarımsak
  • 1/2 çay bardağı zeytinağı
  • tuz, karabiber, kırmızı biber ve kekik
  • 2 adet fırın poşeti
Marine  için :
  • 1/2 çay bardağı zeytinağı
  • 1/2 çay bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı kekik
  • karabiber, kırmızı biber
  • 3 diş sarımsak
Hazırlanışı :

Etleri 3-4 saat önceden yada sabahtan marine için gerekli malzemeleri ekleyip karıştırarak buzdolabında dinlendirin.

Soğanı ikiye bölüp yarım ay şeklinde doğrayın, Mantarları uzunlamasına 3-4 parça olacak şekilde doğrayın. Biberlerin çekirdeklerini çıkarıp  ikiye bölün ve uzun şeritler halinde doğrayın.  Domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayın. Sarımsakları iri iri doğrayın. Doğradığınız tüm malzemeleri geniş bir kapa alıp yağ, tuz, karabiber,kekik, kırmızı biber ekleyip karıştırın.

Etleri pişirmeden yaklaşık yarım saat önce dolaptan çıkarın. Üzerine biraz tuz serpip karıştırın. ( oda sıcaklığında olması gerektiğini okumuştum bir yerden) Fırın poşetine en alta etleri tek sıra halinde dizin. Üzerine sebze karışımını yayın. Ağzını kapatıp üzerine 4-5 yerden bıçakla delikler açın. Bu şekilde tüm malzemeyi iki fırın poşetine yerleştirin. Büyük boy fırın tepsisine poşetleri yerleştirip 190-200 derece fırında 50 dk. kadar pişiririn. pişen yemeği dilerseniz poşetlerden çıkarıp bir borcam tepsiye alın. İki eti arada sebzeler kalacak şekilde üst üste koyun. Servis edin.

Afiyet olsun...   

Çarşamba, Ağustos 08, 2012

Merhaba Mekanımız Mutfak


Merhaba, Mekanımız Mutfak takipçileri, ben de artık her tarifi özenle hazırlanmış, denenmiş MekanımızMutfak ailesinin bir üyesiyim. Böyle emek verilen bir sitenin üyesi olmak heyecan verici ve zor bir sorumluluk. Umarım tariflerimde Şule ve Hatice kadar başarılı olabilirim.
Bu güzel ayda, güzel bir iftar sofrasıyla merhaba demek istedim. Üç senedir hamilelik, çocuğun büyüme dönemi derken davetlerden, yemek yapmaktan iyice elimi ayağımı çekmiştim. Sağ olsunlar annem ve yardımcımız doyurdular bizi bu dönemde:) 
Ramazan ayı geldiğinden beri çok sevdiğim mutfağıma dönmem gerektiğini hissediyordum, iftar sofralarına bakıp bakıp "ahh.. ben iyice paslandım sanırım" diye geçiriyordum içimden ki birden gayret geldi, eşimin teyzelerini bu hafta sonu iftara davet ettim. Menümüzdeki tarifleri zaman içerisinde sizlerle paylaşacağım.


Menümüz;

Hindi Suyuna Tel Şehriye Çorba,















Biber Dolma,













Barbunya Pilaki,














Fırında Sebze,














Kremalı Patates,
















Susam Kaplı Rulo Köfte,
Hünkar Beğendi,














Salata ve Güllaç.

Zeytinyağlılar anneme, tatlı kızkardeşime, Alya'yla ilgilenmek eşime, çorba, ana yemekler ve garnitürler bana ait... 


Pazartesi, Ağustos 06, 2012

Bonibonlu Pasta


Haftasonu yeğenimin doğumgünüydü. Annesi ramazandan sonra kutlama yapalım demiş olsa da ben  ufak bir süpriz hazırladım yeğenim için :) Görünce çok mutlu oldu :) Bu pastayı çok önce görmüş, yapmak için fırsat bekliyordum. Özellikle çocuklar için yapılabilecek çok şirin  ve eğlenceli bir pasta. Erkan da kendi doğum günü için aynı pastadan istiyormuş hem de aynı tabakta :) !!!

Malzemeler:
Pandispanya için:
  • 3 adet yumurta
  • 5 yemek kaşığı şeker
  • 5 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket kabartma tozu
Krema için:
  • 200 ml sıvı krema
  • 200 ml sütlü çikolata
  • Küçük bir kase vişne 
Keki ıslatmak için:  1/2 çay bardağı süt veya vişne suyu

Üzeri için:
  • 7 paker ülker dido kare
  • 14-15 paket bonibon
Hazırlanışı:

Pandispanya için; yumurta ve şekeri krema kıvamına gelene kadar mikserle çırpın. Kuru malzemeleri bir kaç kez eleyerek biribirine karıştırın. Daha sonra tekrar eleyerek yumurta karışımına ekleyin. Tahta kaşıkla karıştırarak altına yağlı kağıt serilmiş kenarları yağlanmamış kelepçeli kalıba hamuru koyun. ( ben 18 cm'lik çember kullandım) 160 derece önceden ısıtılmış fırında 30 dk. kadar pişirin.  Tel ızgarda soğumaya bırakın.

Krema için; sıvı krema ve çikolatayı  (bitter bize ağır geldiği için yarı yarıya bitter ve beyaz çikolata ekledim) bir tencereye alıp kısık ateşte karıştırarak erimesini sağlayın. Eridiğinde ocaktan alıp ılımasını bekleyin. Mikserle ara ara çırparak koyulaşmasını sağlayın. ( aralarda buzdolabında muhafaza edin)

Pandispanyayı 3 eşit parçaya bölün. En üsteki parçayı çemberin içine alın. Üzerini 3-4 kaşık süt veya vişne suyu ile ıslatın. Kremanın üçte birini yayın. Üzerine vişne taneleri ekleyin. İkinci kek parçasını koyun. Yine ıslatıp krema ve vişne tanesi dizin. En alt parçayı da koyup ıslatın ve kremadan kenarları için bir miktar ayırıp pastanın üzerini kaplayın. Bu şekilde dolapta 2-3 saat pastayı dinlendirin. Daha sonra çemberi çıkarın. Kenarlarını kalan krema ile kaplayın ( krema çok katılaşmış ise bir süre oda sıcaklığında bekletip kullanın)  Didoları tek tek olacak şekilde bıcakla birbirlerinden ayırın. Sıra ile pastanın etrafına dizin. Daha sonra bonibonları pastanın üzerine yayın. Pastanın kenarlarına da bir miktar dizip dolapta dinlendirin. (dolapta bonibonların üzeri beyaz beyaz lekeli gibiydi, oda sıcaklığında bir süre bekleyince düzeldi) 

Afiyet olsun ...




 

Cuma, Ağustos 03, 2012

Patlıcanlı Kırmızı Biber Sarması

Malzemeler:
  • 5 adet kırmızı biber ( uzun ve kalınları tercih edin) 
  • 2 adet patlıcan  ( fazla büyük olmasın)
  • 2-2,5 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • bir tutam kıyılmış dereotu
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1-2 diş ezilmiş sarımsak
  • tuz
Hazırlanışı:

Patlıcanlara birkaç yerinden bıçakla çizikler atın ve biberlerle birlikte fırında  közleyin. ( 190 derecede yaklaşık 20-25 dk.)  Fırından çıkardığınızda kolay soyulabilmeleri için naylon bir poşete koyup  poşetin ağzını bağlayın. Ilıyana kadar bu şekilde bekletebilirsiniz.  Daha sonra kabuklarını soyun. Patlıcanları minik küpler halinde doğrayın.  Kırmızı biberlerin baş kısımlarını ve çekirdeklerini çıkarıp boylamasına iki parçaya bölün.

Bir kapta patlıcan, dereotu, tuz, sarımsak, zeytinyağı ve yoğurdu karıştırın. Biberlerin geniş kısımlarına bu karışımdan koyup  kenarlardan taşmamasına dikkat ederek rulo yapın. Servis tabağına alın.

Afiyet olsun...