Sayfalar

Salı, Aralık 27, 2011

Fıstıklı, Labneli Kek
























Bu keki denedikten sonra o kadar çok yaptım ki... Özellikle de hindistan cevizli - damla çikolatalı versiyonunu.. Labne peynirinin keke bu kadar yakışacağını hiç tahmin edemezdim. Zaten kek hamuru da aynı krema gibi oluyor. Her iki versiyonunu da deneyin, pişman olmayacaksınız. Tarif Lezzet dergisinin Temmuz sayısından. Asıl tarifin adı Krema Soslu Fıstıklı Baton Kek. Sosunu yapmadığım için böyle adlandırdım.

Malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • yarım çay bardağı sıvıyağ
  • 200 gr labne peyniri
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı ton antep fıstığı
  • 2 su bardağı un
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket kabartma tozu
Yapılışı:

Yumurta ve şekeri krema haline gelene kadar çırpın. Üzerine yağları, vanilyayı ve labne peynirini ekleyerek çırpmaya devam edin. Un ve kabartma tozunu ilave edin ve çırpın. Fıstığı ekleyerek tahta bir kaşıkla karıştırın. (Fıstık yoksa hindistan cevizi ve damla çikolata ilave edin). Yağlanmış ve unlanmış baton kek kalıbına hamuru boşaltın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin. Batırdığınız kürdan çıkarttığınızda temizse, kekiniz pişmiştir.

Afiyet olsun..

Cuma, Aralık 16, 2011

Yoğurtlu Sebzeli Tavuk Çorbası ve Amerika


Yaklaşık 4 aydır Türkiye'den çok çok uzakta Amerika'dayız. Burada yeni bir düzene alışmak epey zaman aldı bizim için. Buradaki mutfağım da çok fazla malzeme yok. Geçici bir süre kalacağımız için de olanlarla idare ediyoruz. Bu çorbada kısıtlı imkanlarla pılabilecek oldukça besleyici ve lezzetli bir tarif. Özellikle bebekler için ek besin olarak güzel bir alternatif (sarımsak eklemeden bir miktar çorbadan ayırarak). Tarif Amerika'ya birlikte geldiğimiz arkadaşlarımızdan Gülhan'a ait.
Malzemeler:
  • 1 adet tavuk butu
  • 2 adet orta boy havuç
  • 1 adet patates
  • 1 kase yoğurt
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 yumurta
  • 1/2 su bardağı tel şehriye
  • 1-2 diş rendelenmiş sarımsak
  • 1 adet limon
  • 1,5 tatlı kaşığı nane
  • tuz

Hazırlanışı :

Tavuğu üzerini kapatacak kadar suda haşlayın. Havuçları fazla uzun olmadan rendeleyin. Patatesi de dörde kesip rendeleyin. Havuçlarla birlikte haşlayın. Büyük bir tencerede yoğurt, un ve yumurtayı karıştırıp 4-5 bardak su ilave edin. Kaynayana kadar karıştırarak pişirin. Kaynamaya başladığında şehriyeleri ilave edin.

Haşlanmış tavuk etlerini kemiğinden ayırıp küçük küçük doğrayın. Tüm malzemeleri yani havuç ve patatesi suyuyla birlikte, tavuk etlerini ve tavuk suyunu yoğurtlu karışıma ilave edin, karıştırın. Tuz ve naneyi ilave edip 10 dk. kadar kaynatın. Kıvamı koyu ise sıcak su ilave edebilirsiniz. Limon suyu ve sarımsakları da ilave edip ocağın altını kapatın. Sıcak olarak servis edin.

Afiyet olsun...

Perşembe, Aralık 08, 2011

Haşhaşlı Tahinli Kurabiye
























Kurabiyeler yine arşivden. Öyle ki yaptığım tariflerin fotoğraflarını çekiyorum ve sonradan dönüp baktığımda tarifini nereden aldığımı unutmuş oluyorum. Bu da onlardan, ara ara en sonunda Sofra dergisinin Haziran 2011 sayısında buldum. Düşünün ne kadar aradığımı :). Evde hem haşhaşım hem de tahinim vardı kullanılmayı bekleyen, bu tarif cuk oturmuştu. Malzemeleri yarı yarıya kullanmıştım.

Malzemeler:
  • 1 kahve fincanı haşhaş
  • 1 su bardağı tahin
  • 1 paket tereyağı (ben yine tereyağını az zeytinyağını çok kullanmıştım ya da yarı yarıya)
  • 2 adet yumurta
  • 1 kahve fincanı krema (bunun yerine yoğurt kullanmıştım)
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • 2 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un
Yapılışı:

Haşhaş ve tahini bir kaseye alın. Üzerine yağları, yumurta, yoğurt ve şekeri ilave ederek karıştırın. Un ve kabartma tozunu ekleyerek yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örterek 15 dk dinlendirin. Ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak şekil verin. Üzerlerine 1 tane bademi bastırarak yerleştirin. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında hafif pembeleşene kadar pişirin.

Afiyet olsun..