Sayfalar

Pazartesi, Nisan 26, 2010

Yoğurtlu Ispanak Çanağı


Oktay Ustanın programında çok önce gördüğüm bir tarif. O zamanlar denemiş ve çok beğenmiştik. Dün yine aklıma geldi ve akşam yemeği için hazırladım. Çok çabuk hazırlanan ve bir o kadar da lezzetli bir yemek ( ara sıcak).

Malzemeler:

  • 300 gr. ıspanak ( sapları kalın ise sadece yaprakları)
  • 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı kaşar peyniri rendesi
  • 1/2 çay kaşığı muskat rendesi
  • 1 kase sarımsaklı yoğurt
  • Tuz, karabiber

Üzeri için: sıvıyağ ve pulbiber

Hazırlanışı:

Ispanak yapraklarını doğrayın. Bir tencereye yağı koyun, üzerine ıspanakları ekleyin. Ispanaklar suyunu çekene kadar karıştırın. Sonra unu ekleyin, karıştırın. Sütü ilave edip tuz, karabiber ve muskat rendesini de ekleyin, karıştırın. Sonra kaşar rendesini de ekleyin. Süt kıvam alıp koyulaşınca ocağın altını kapatın. Bir tabağa yemeği koyup ortasının açın. Sarımsaklı yoğurdu açtığınız boşluğa koyun. Üzerine yağda kızdırdığınız pul biberi gezdirin. ( ben salçalı yağ gezdirdim) Soğumadan servis edin.

Afiyet olsun...





Çarşamba, Nisan 21, 2010

Marshmallow'lu Çikolatalı Kurabiye



Eşim akşam eve iş getirince ben de vakit geçsin diye Hatice'nin dergisinden not ettiğim bu tarifi denemeye karar verdim. Sonra ortaya bu sanat eseri gibi cicili bicili kurabiyelerden 32 adet çıkınca ne yapacağımı düşünmeye başladım. Çünkü buzluğa kaldırılacak bir tarif değil , hepsini tüketmemiz de imkansız :). En iyisi paylaşmak :). Bir paket eşimin iş yerine bir paket de kendi servisime hazırladım. Afiyetle tüketmiş olduk, ama benim cadı kızım her çikolatalı şey gibi bunu da elinin tersi ile itti :). Malzemelerde epey değişiklik yaptığım için buraya kendi yaptığım gibi yazıyorum. 23 Nisan'da çocukları sevindirmek için harika bir tarif.

Malzemeler:

  • 3/4 su bardağı toz şeker
  • 1 yumurta
  • 2 su bardağı un
  • 50 gr tereyağı + 1 çay bardağı svıvıyağ (ben zeytinyağı kullandığım için daha az kattım)
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 tutam tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket glazür bitter
  • 80 gr küp doğranmış bitter çikolata

Süsleme için:

Yapılışı:

1 paket glazür çikolatayı tarifteki gibi hazırlayın. Yağ ve şekeri mikserle krema kıvamına gelene kadar çırpın. Yumurta, un, tuz, kakao ve kabartma tozunu ilave edip yoğurun. Eritilmiş ve küp doğranmış çikolatayı hamura ekleyip karıştırın. 10 dk buzdolabında bekletin. Çıkarttıktan sonra ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. Kaşığın tersi ile hafifçe bastırın ve önceden ısıtılmış 170 derece fırında 10-12 dk pişirin. Ben büyük fırın tepsisine hepsini sıraladım, kurabiyeler aşırı büyüdü ve bal peteği gibi bir görüntü aldı :). 2 tepsi pişirmenizi öneririm. Marshmallowları ortadan ikiye bölün ve fırından çıkan kurabiyelerin üzerine yerleştirin. Tekrar fırına vererek 2 dk pişirin. Kurabiyelerin üzerine çikolata sosu veya glazür bitter dökerek , süsleme şekerleri ile süsleyin.

Afiyet olsun..

Pazartesi, Nisan 19, 2010

İç Baklalı Enginar

Dün pazardan aldığımız bakla ve enginarla bu sene ilk kez enginar yemiş olduk. Baklaları alırken pazarcının sözüne uyup ayıklanmamış aldık. Ama hem ayıklaması zahmetli hem de iri taneli bakla fazla yoktu içinde. Bundan sonra riske girmeden temiz temiz ayıklanmışını alacağım. 

 Malzemeler:

  • 3 adet enginar
  • 150 -200 gr kabukları soyulmuş iç bakla
  • 1 adet kuru soğan 
  • 1/2  limon suyu
  • 1 adet kesme şeker
  • 3 -4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1-1,5 çay kaşığı tuz
  • Kıyılmış dereotu

Hazırlanışı:

Soğanı yemeklik doğrayın. Zeytinyağı ile birlikte tencerede kavurun. Üzerine  iç baklaları ilave edin karıştırın. Enginarları, şeker ve limon suyunu da ilave edip karıştırın. Tuzunu ekleyin. Enginarların üzerini geçecek kadar ılık su ilave edin. Kısık ateşte enginar ve baklalar yumuşayana kadar pişirin. Yemeği tencerede soğumaya bırakın. Servis ederken enginarların içerisine baklaları doldurun. Üzerine de kıyılmış dereotu serperek servis edin.

Afiyet olsun...

Pazartesi, Nisan 12, 2010

Armutlu, Lor Peynirli Kek


Bu nefis keki 1 hafta önce kızım uyurken, kuzucum yeğenimle birlikte yaptık. İstanbul'dan bize yatılı gelmişlerdi, bir kek yedirmeden göndermek olmazdı :P. Cem de, Eylül de keki çok sevdiler. Cumartesi- Pazar açık hava keyfi yaptığımız Eymir Gölü ve okulumuzda çayımızın yanında afiyetle tükettik. Çocukların da severek tükettiği bu besleyici keki yapmanızı öneririm. Tarifi Lezzet dergisinin ekinde gördüm, un miktarında değişiklik yaptım ve kekunu kullanmadım. Yalnız Cem kuzumla kek yapmaya daldığım için ölçüler gramla kaldı. Dileyen olursa evde ölçüp size yazabilirim.

Malzemeler:

  • 300 gr un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 125 gr ceviz içi (iri doğranmış)
  • 150 gr lor peyniri
  • 2 orta boy armut (400 gr)
  • 2 yumurta
  • 1 bardak şeker
  • 125 ml sıvıyağ
  • 125 ml süt 

Yapılışı:

Yumurta ve şekeri iyice çırpın. Yağı, sütü ekleyip karıştırın. Büyük bir kaseye unu kabartma tozu ile birlikte eleyin. Lor peynirini, ceviz içini ve küp doğranmış armutları ilave ederek karıştırın. Sıvı karışımı katı karışıma ilave edin ve tahta bir kaşıkla karıştırın. Yağlanmış ve unlanmış kek kalıbına veya muffin kağıtları serilmiş muffin kalıplarına kek hamurunu paylaştırın. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında pişirin. 

Afiyet olsun..

Çarşamba, Nisan 07, 2010

Sırma Fındık Yağı ve Tavuk Schinitsel

Birkaç hafta önce Yudum Gıda yeni ürettikleri Sırma Fındık Yağ'ından denememiz için gönderdi. Yeni Sırma Fındık Yağının yüksek Omega 9 oranı ve zengin E vitamini içeriği ile yüksek tansiyon riskini azaltığı, kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu etkiye sahip olduğunu söylüyor firma. Ben de fındık yağını ilk olarak çok sık kullanmadığım bir yöntem olan kızartmada denemek istedim. Gerçekten de hazırladığım schinitseller gayet hafif ve lezzetli oldu. Yudum Gıda'ya çok teşekkür ederiz. 

Tavuk schinitsel, çok çok sevdiğim bir yemektir. Daha önce hiç evde yapmayı denememiştim ama bunu yedikten sonra hazır schinitseller pek de hoşuma gitmemeye başladı. Bu tarifte tavuk eti gayet yumuşak ve lezettli, dışı ise çıtır çıtır oluyor. Oğlum da çok severek yedi. Burdaki  ölçülerden 10 parça kadar schinitsel oluyor. Tarifi Oktay Usta'nın bir progamından not etmiştim.

Tavuk Schinitsel 

Malzemeler: 

  • 1 kilo tavuk göğüs
  • 1-1,5 su bardağı süt
  • 1 yumurta
  • 1/2 çay bardağı maden suyu
  • 1,5 -2 su bardağı galeta unu
  • 1-1,5 su bardağı un
  • tuz

Kızartmak için : sıvıyağ

Hazırlanışı:

Tavuk göğüs etini alırken kasaba schinitsel yapacağınızı söylediğinizde eti uygun şekilde kesip döverek hazırlıyor.  Etleri bir kaba koyup üzerini geçecek kadar süt ilave edin. Dolapta en az 2 saat dinlendirin. 

Yumurtayı bir kapta çırpın. İçine bir miktar tuz, soda ve tavukları beklettiğiniz sütten yarım çay bardağı koyup karıştırın. Düz bir tabağa unu ve çok az miktar tuzu, diğer düz bir tabağa da galeta ununu koyun. Tavukları önce una, sonra yumurtalı karışıma sonra da galeta ununa bulayın. Kızgın yağda, orta ateşte üzeri kızarana kadar iki tarafını da kızartın. Pişen schinitselleri fazla yağını alması için havlu kağıt serilmiş bir tabağa alın. Sıcak olarak servis edin.

Afiyet olsun...

Pazar, Nisan 04, 2010

Mekanımız Mutfak 5 Yaşında !!!


Fotoğraf bu adresten alınmıştır .