Sayfalar

Pazar, Mart 30, 2008

Çikolatalı, Portakallı Kek ve Patlıcanlı Börek



Mekanımız Mutfak uzunca bir süre şişede hapis kalmıştı :). Artık şişeyi ovalayıp içinden yeni tarifleri çıkarmanın vakti geldi. Bugün hem iş arkadaşım hem de siteyi birlikte yürüttüğümüz Hatice ve eşi, biricik oğullarıyla bize ev görmeye geldiler. Gelirken de elleri boş gelmemişler :), mutfağımız için harika bir set almışlar. Hatice, siz gittikten sonra hemen masaya serdim örtüyü. Masanın uzun tarafına biraz kısa gelse de gerçekten çok cici oldu, tekrar teşekkür ederim. Haticelerin gelişini de fırsat bilerek yeni tarifler denedim. İlki içi puf puf olan bu kek. Eşim kakaolu kekleri çok sevmese de bunu çok beğendi. Ben de nanenin verdiği ferahlıkla çikolatayı birbirine çok yakıştırdım. Evet içinde nane var :).

Malzemeler:

  • 1 yumurta
  • 1,5 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 125 gr tereyağı, eritilmiş (yarı yarıya sıvıyağla karıştırdım)
  • 1 paket vanilya
  • 2,5 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı karbonat
  • bir tutam tuz
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi
  • 1 paket bitter çikolata (80 gr) (ben damla çikolata kullandım)
Yapılışı:

Yumurta, tereyağı, süt, yoğurt ve vanilyayı mikserle iyice çırpın. Ayrı bir kapta un, kakao, kabartma tozu, karbonat, tuz, toz şeker ve portakal kabuğu rendesini karıştırın. Yumurtalı karışımı kuru karışım ile mikser yardımıyla pütür kalmayıncaya kadar karıştırın. İçine çikolatayı katıp karıştırın. Kek karışımını kağıt kek kalıplarına paylaştırın. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 25-30 dakika kadar fırınlayın. Keklerden birinin ortasına batırdığınız kürdan temiz olarak çıkmalı. Keki fırından çıkardıktan sonra tel ızgara üzerinde soğumaya bırakın.
Afiyet olsun..

* Tarif Nestle Kakao paketinin arkasından alınmıştır.




İkinci yeni tarifim ise bu nefis börek. Patlıcanı böreğe çok yakıştırıyorum ve herkesin mutlaka denemesi gereken bir lezzet olduğunu düşünüyorum.

Malzemeler:

  • 1 kilo yufka
  • 3 adet patlıcan
  • 2 adet yeşil biber
  • 200 gr kıyma
  • 1 tutam maydanoz
  • 2 adet domates
  • 1 adet kuru soğan
  • kırmızı pul biber ve karabiber
  • zeytinyağı
  • yufkalara sürmek için süt ve zeytinyağı karışımı
  • üzeri için yoğurt, susam ve çörek otu
Yapılışı:

İç harcı için önce patlıcanları soyun. Minik küpler halinde doğrayın. 10 dk tuzlu sıcak suda bekletin. Soğan ve biberi yemeklik doğrayarak, zeytinyağında kavurun. Üzerine kıymayı ekleyin. Kıyma da kavrulduktan sonra küp doğranmış domatesleri ekleyin. Sularını süzdüğünüz patlıcanları ilave ederek kavurmaya devam edin. Suyunu çektikten sonra baharatları, tuzunu ve doğranmış maydanozları ilave ederek, karıştırın ve ocaktan alın. Süt ve zeytinyağından oluşan bir karışım hazırlayın. Yufkayı tezgaha serin ve fırçayla yufkanın her yerine bu karışımdan sürün. Yufkanın bir yarısını diğer yarısının üzerine katlayarak, aynı işlemi tekrar edin. Harcı boylu boyunca yufkaya yerleştirerek rulo yapın. Tepsiye yerleştirin. Diğer yufkalara da aynı işlemi yapın. Eğer karışımdan biraz kalmışsa üzerine 1-2 tatlı kaşığı yoğurt ilave edin ve iyice karıştırın. Bu karışımı böreğin üzerine fırçayla sürün. Çörek otu ve susam serperek önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30-35 dk pişirin.

Afiyet olsun...