Sayfalar

Perşembe, Mayıs 31, 2007

Bohça Böreği


Dün gelen misafirlerim için denediğim bir börek. Uzun zamandır peynirli börek yemediğim için çok da özlemişim.

Malzemeler:

  • 3 adet yufka
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 yumurta
  • çörek otu

İçi için:

  • 200-250 gr beyaz peynir
  • 1/4 demet maydanoz

Hazırlanışı:

Öncelikle maydanozları doğrayıp peynir ile karıştırın. Daha sonra yumurtanın sarısını ayırın. Süt, sıvıyağ ve yumrta beyazını iyice karıştırın. Yufkalardan birini düz bir zemine yayın. Üzerine hazırladığınız bu karışımdan sürün. Daha sonra yufkanın iki ucunu ortada birleştirin. Katladığınız kısımlara da bu karışımdan sürün. Sonra yufkanın diğer kenarlarını da ortada birleştirip karışımdan sürün. Oluşturduğunuz kareyi 4'e bölüp ortalarına iç malzemesinden koyun. Her parçayı bohça gibi katlayıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye kat yeri alta gelecek şekilde yerleştirin. Tüm yufkalar ile aynı işlemi yapın. Böreklerin üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin. Önceden ısınmış 185 derece fırında pişirin.

Afiyet olsun...

Cuma, Mayıs 18, 2007

Muskatlı Kek



Aslında kabaracağından umutsuz bir şekilde keki fırına vermiştim ama umduğum olmadı :) Erkan'ı uyutup keki yapmaya başlamıştım; tam yumurta ve şekeri çırparken Erkan uyandı. Onları bırakıp oğlumu tekrar uyuttum. Tabi bu arada yumurta sarıları hafif kurumaya başlamıştı. Kek hamurunu ikiye bölüp kakao eklerken Erkan yine uyandı; bu sefer yanıma getirip mama sandalyesine koydum. Fazla dayanmayıp ağlamaya başlayınca apar topar fırına koydum keki. Tarif Dr. Oetker'den. Baharatlı bir kek olur sanmıştım ama eklenen baharatların tadını yerken pek fazla hissedemedim.

Malzemeler:
  • 4 yumurta ( 3 kullandım)
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 125 g margarin ( 1/2 su b. sıvıyağ kullandım)
  • 1 su bardağı iri kırılmış ceviz
  • 1, 5 tatlı kaşığı muskat rendesi
  • 1,5 tatlı kaşığı zencefil
  • 1 yemek kaşığı kakao ( 2 kaşık kullandım)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 4 su bardağı un ( 3 bardak kullandım)

Üzeri için pudra şekeri ( kullanmayı unuttum)

Hazırlanışı :

Şeker ve yumurtaları krema kıvamına gelene kadar çırpın. Sonra süt ve yağı ekleyip karıştırın. Muskat rendesi ve zencefili ilave edin. Daha sonra un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek karışıma ekleyin ve karıştırın. Cevizi ilave edin. Yağlanmış kek kalıbına malzemenin yarısını koyup kalana kakaoyu eleyerek ekleyin ve karıştırın. Bu karışımı beyaz hamurun üzerine yayın. Daha sonra bir çatalla kalıptaki hamurları kenarlardan dibe doğru spiraller çizerek birbirine karıştırın. Önceden ısınmış 170 derece ( turbo fırında 160 ) 40-45 dk. pişirin. Kek soğuyunca kalıptan çıkarın. Üzerine pudra şekeri serpin.

Afiyet olsun...

Pazar, Mayıs 13, 2007

EL AZİZ!


















Uzun bir aradan sonra sizlere tekrar merhaba demek istedim. Sağlık durumum gayet iyi, ama maalesef asker yolu bekleyen bir eşim artık. Yukarıdaki fotoğraf da eşimin yemin törenine ait. Bu hafta sonu birlikteydik ama şimdi bizi tam 126 gün bekliyor. Uzak olduğu için çok sık görüşmemiz de pek mümkün görünmüyor. Siteyi de sağolsun Hatice gayet güzel götürüyor. Çok güzel tarifler ekliyor. Ben uzun zamandır yeni bir şey deneyemedim, bu sanırım birkaç ay daha devam edecek. Hepinize sevgilerimi gönderiyorum..

Pazartesi, Mayıs 07, 2007

Fıstıklı Banyolu Kurabiye



Aslında daha önce denediğim ve benim favori kurabiyelerimden olan ıslak kurabiyenin fıstıklı hali bunlar. Yoğun fıstık tadı bu kurabiyeye çok yakışır belki fıstık ezmesi tadına yakın bişey olur diyerek denedim. Ezmeye pek yaklaşmadı tadı ama lezzeti çok güzeldi. Tarifteki ölçülerden 15 tane kurabiye çıkıyor.

Malzemeler:
  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1/2 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı toz antep fıstığı
  • 1/2 paket kabartma tozu
  • 2 +1/4 su bardağı un

Islatmak için:

  • 1 çay bardağı şeker
  • 2 çay bardağı su

Üzeri için: toz antep fıstığı

Hazırlanışı:

Öncelikle ıslatmak için gereken şeker ve suyu ocakta şeker eriyene kadar, kaynatmadan sadece ısıtın. Hamur için; şeker ve yumurtayı elinizle şeker eriyene kadar karıştırın. Sonra yağı, antepfıstığını ilave edin ve karıştırın. En son unu ve kabartma tozunu ekleyerek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin. ( Benim hamurum da hala bir yapışkanlık vardı ) Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180- 190 derece fırında üzerleri kızarmadan 15- 20 dk. pişirin. Fırından çıkardığınız kurabiyeleri sıcakken şerbete batırıp çıkarın. Servis ederken üzerlerine toz antep fıstığı serpin. ( Dilerseniz kurabiyelerin üzerini şerbete batırdıktan sonra antep fıstığına batırabilirsiniz)

Afiyet olsun...

Cuma, Mayıs 04, 2007

Sosyete Mantısı



Dün akşam yemeğimiz sevgili arkadaşım Aslıhan'ın çok önce bize gönderdiği bu tarifle şenlendi :)) Çok hafif ve bir o kadar da lezzetli bir yemek oluyor. Pişen mantılar acaba sert kalır mı diye endişeleniyordum ama üzerine yoğurt döküldüğünde yumuşuyorlar. Bu güzel tarif için çok teşekkür ederim Aslıhan...

Malzemeler:
  • 6 adet yufka
  • 250 - 300 gr. kıyma
  • 1 adet patates
  • 1 adet soğan
  • tuz, karabiber, kırmızı biber
  • sıvıyağ

Sos için:

  • 250 gr. yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı şalça
  • sıvıyağ

Hazırlanışı:

İç harcı için; soğan ve patatesi soyup rondoda kıyın. Daha sonra kıyma ve baharatları da ilave edip rondoyu tekrar çalıştırın. Yufkaları önce ortadan ikiye sonra her bir yarımı 3 e bölerek 6 adet üçgen parça oluşturun. Sonra hazırladığınız içten yufkaların geniş kısmına bir miktar koyup kenarlarını biraz içe kıvırın ve sigara böreği gibi sarın. Daha sonra elde ettiğiniz bu uzun sigara böreklerini gül böreği yapar gibi kıvırıp yağladığınız tepsiye açılmamaları için sıkıştırarak yerleştirin. Daha sonra üzerlerine sıvıyağ sürüp 190 derecede kızarana kadar pişirin. Sos için sarımsakları dövüp yoğurda karıştırın. Bir tavada salçayı sıvıyağda kavurup dilerseniz pul biber ilave edin. Fırından çıkardığınız mantıların üzerine önce yoğurt sonrada sostan döküp servis edin.

Afiyet olsun...