Sayfalar

Çarşamba, Nisan 25, 2007

Gelin Hanım Tatlısı



Çok uzun süre önce bu adresten aldığım tarifi nihayet deneme fırsatım oldu. Oradaki ölçüler yerine kendi yaptığım miktarlar ile tarifi vereceğim. Ben çekirdek boşluklarını dolduracak kadar iç malzemesi koydum. Eğer malzeme dışarı taşsın isterseniz biraz daha arttırabilirsiniz. Tattığımda hala ılıktı. Bu halde bile tadını çok beğendim. Bakalım eşim ve yarınki misafirlerim beğenecek mi?

Malzemeler:
  • 50 adet şekerpare kayısı
  • 1/2 su bardağı ve 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 çay bardağı haşlanmış pirinç
  • 1 çay bardağı ceviz
  • 1 çay bardağı kuru üzüm
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 adet ince rendelenmiş küçük havuç
  • 3 adet karanfil (ben kullanmadım)
  • 1 çay bardağı hindistan cevizi

Hazırlanışı:

Kayısıları yıkayıp bir gece önceden suda bekletin. Daha sonra 5 dakika haşlayın. Suyunu süzüp soğumaya bırakın. Diğer tarafta ceviz ve üzümleri robotta kıyın. Bu karışımın içine pirinç, havuç, 1 kaşık şeker ve tarçını ekleyip karıştırın. Ilımış olan kayısıların içerisine hazırladığınız harçtan kiraz büyüklüğünde koyup ısıya dayanıklı bir tepsiye tatlıları dizin. Tatlıların üzerine şekeri serpin. Kayısıları haşladığınız sudan 1 su bardağı kadarını tepsiye ekleyin. Karanfilleri de koyup tepsinin üzerini aliminyum folyo ile kapatın. 180 derece fırında 25 dk. pişirin. Soğuyan tatlıları önce tepside kalan suya bulayıp sonra hindistan cevizi ile kaplayn ve servis tabağına alın.

Afiyet olsun...

Çarşamba, Nisan 18, 2007

Un Kurabiyesi



Sevgili Aybike'nin yaptığı un kurabiyelerini görünce dayanamayıp ben de yapayım dedim. Bu malzemelerle 13 adet kurabiye oluyor.

Malzemeler:

  • 125 gr. tereyağ
  • 1/2 su bardağı pudra şekeri
  • 1 paket vanilya
  • 2-2,5 su bardağı un

Hazırlanışı:

Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını elinizle biraz yoğurun ve iyice yumuşamasını sağlayın. Sonra üzerine pudra şekerini ekleyip karıştırın. Vanilyayı ve azar azar unu ekleyerek kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurun. Hamurdan cevizden biraz büyük parçalar koparıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında 25 dk. pişirin. Kurabiyeler soğuyunca üzerine çay süzgeci ile pudra şekeri serpin.

Afiyet olsun...

Çarşamba, Nisan 11, 2007

Ayva Tatlısı



Tarifi yapalı çok oldu aslında. Oktay Usta'nın tarifini değiştirerek yaptım. Asıl tarifte ayvalar yuvarlak kesilip ortalarına elma rendesi konuyordu. Bu tarifte asıl güzel olan ayvaların fırında uzun sürede piştikleri için çok hoş bir renk almaları...

Malzemeler:

  • 3 adet ayva
  • 1-1,5 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı su

üzeri için; ceviz, kaymak, krem şanti veya dondurma

Hazırlanışı:

Ayvaları yıkayıp ortadan ikiye kesin. Çekirdek kısımlarını ayırın. Bir cam tepsiye ayvaları yerleştirin. Ortalarına 1-1,5 çorba kaşığı şeker koyun. Tepsiye suyu ekleyin. Ayva çekirdeklerini de koyup tepsinin üzerini aliminyum folyo ile kapatıp 175 derece fırında 1-1,5 saat kadar pişirin ( Ben1,5 saat pişirdim ayvalar biraz fazla pişti.) Pişerken arasıra tepsinin üzerini açıp suyu ayvaların üzerine gezdirin. Ayvalar soğuduktan sonra üzerine dondurma veya kaymak koyup ceviz serpin.

Afiyet olsun...

Perşembe, Nisan 05, 2007

Yeşil Mercimek Köftesi



Yeşil mercimek besin değeri açısından et ile aynı ise acaba kıyma yerine kullanarak köfte yapılabilir mi deyip denediğim bir tarif. Lezzeti çok hoş oluyor; özellikle vejeteryanlar için güzel bir alternatif olabilir diye düşünüyorum. Köfteleri önce fırında pişirmiştim; bu yöntemle biraz kuru oluyorlar. Az yağda kızartarak daha iyi sonuç alındığını söylemeliyim ( köftelerin dağılmamasına özen gösterin).

Malzemeler:

  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 1 yumurta
  • 1 soğan
  • 1 diş sarımsak
  • tuz, karabiber, kekik
  • 3-4 yemek kaşığı sıvıyağ
  • aldığı kadar galeta unu

Hazırlanışı:

Mercimeği bir gece önceden suda bekletin. Daha sonra mercimekler iyice yumuşayana kadar pişirin. ( Kaynarken su azaldıkça biraz biraz sıcak su ekleyin ki piştiğinde sulu kalmasın) Mercimekler ılık veya soğukken içerisine soğanı rendeleyin. Sarımsağı dövüp ekleyin. Yumurtayı kırıp baharatları ve yağı ilave edin karıştırın. Köfte kıvamına gelene kadar galeta unu ekleyin ( ben 1 su bardağı kadar eklemiştim). Sonra köfte şekli vererek dilerseniz sıvıyağda kızartarak dilerseniz yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizerek 190 derece fırında pişirin.

Afiyet olsun...