Sayfalar

Pazartesi, Aralık 17, 2007

Elagöz Tatlısı



Bayram için sizlere farklı bir alternatif olabileceğini düşündüğüm için ne zamandır yapılmayı bekleyen bu tarifi nihayet dün denedim. Tarifi bir un firmasının sitesinden bulmuştum ama başka pekçok sitede de aynı tarifi bulmak mümkün. Tarifte süt yoktu. Ama hamur yoğururken elime yapıştı ve yuvarlanamayacak bir hal alınca toparlamak için süt ilave ettim. Ayrıca verilen iç malzeme de bence arttırılabilir; çünkü tatlılar pişince orta kısım biraz çukur kalıyor. Bir diğer ve en önemli nokta ; şerbet bire bir ölçü ile verilmişti ve kaynayınca yoğun bir kıvamda oldu.Bence su miktarı arttırılmalı. Ben bu değişikliklere göre tarifi yazıyorum.

Hepinize sevdiklerinizle birlikte mutlu ve huzurlu bir bayramlar dileriz...

Malzemeler:

  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 adet yumurta
  • 1/2 çay bardağı süt
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • 1 çorba kaşığı ince dövülmüş fındık
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 su bardağı un
İçi için:

  • 5 çorba kaşığı toz antep fıstığı
  • 1,5 çorba kaşığı ince dövülmüş ceviz
  • 1,5 çorba kaşığı hindistan cevizi
  • 1 yumurta
Şerbet için:

  • 4 su bardağı su
  • 3 su bardağı şeker
  • 1 çorba kaşığı limon suyu
Hazırlanışı:

Hamur için olan tüm malzemeleri karıştırıp ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur elde edin. Hamuru nemli bez örtüp 20 dk. dinlendirin ( bezi kaldırınca hamur ele yapışmaya başladı, çok az un ilave ettim.) Şerbet için su ve şekeri kaynatın. Ocağın altını kapatmaya yakın limon suyunu ekleyip bir taşım daha kaynatın ve ocaktan alın. İçi için gereken malzemeleri karıştırıp bir sıkma torbasına koyun. Dinlendirdiğiniz hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve halka şeklinde iki ucunu birleştirin. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirin. Daha sonra halkaların ortasına sıkma torbası ile iç malzemeden koyun. Önceden ısınmış 175 derece fırında kızarana kadar pişirin. Sıcak tatlıların üzerine dinlenmiş şerbeti dökün. Şerbeti güzel çekmesi için tepsinin üzerini kapatın. Bir süre sonra da tatlıları ters çevirip üst kısımlarının da şerbeti çekmesini sağlayın.

Afiyet olsun...

20 yorum:

  1. him guzel biseye benziyor.. ellerinze saglik ve hayirli bayramlar!

    YanıtlaSil
  2. Yasemin, lezzeti çok güzel oluyor. Sana da iyi bayramlar...

    YanıtlaSil
  3. Sevdiklerinizle beraber sağlıklı,mutlu ve huzurlu bir bayram geçirmenizi dilerim.

    YanıtlaSil
  4. Tatli sahane görünüyor,ellerinize saglik.Hayirli bayramlar.

    YanıtlaSil
  5. İncik boncuk, Sana da iyi bayramlar.

    Kızılcık şurubu, teşekkür ederim. Sevdiklerinle birlikte mutlu bir bayram dilerim ...

    YanıtlaSil
  6. Mutluluk dolu bir bayram dilerim...

    YanıtlaSil
  7. Merhaba,

    nefis olmuş tatlı..

    Bayramınızda bu tatlı kadar güzel geçsin.
    mutlu bayramlar
    sevgiler.
    www.misssgibi.com

    YanıtlaSil
  8. Bir avuç dua, bir kucak sevgi, sıcak bir mesaj kapatır mesafeleri, birleştirir gönülleri, bir sıcak gülümseme, bir ufak hediye daha da yaklaştırır bizi birbirimize. Kalbiniz nur, eviniz huzur dolsun. Kurban Bayramınız bereketli olsun!

    YanıtlaSil
  9. Burcukuşu, teşekkür ederim. Sana da iyi bayramlar...

    Zerrin, beğendiğini sevimdim :) Umarım senin bayramın da güzel geçmiştir.

    Busem, sena da iyi bayramlar...

    YanıtlaSil
  10. slmlar ellerine sağlık hoş gözüküyor ve lezzetlidir eminim bu arada arkadaş listeme almak istiyorum ama mekanımız mutfak yazdığmda kabul etmiyor acaba neden
    balımmutfagım sinem ben

    YanıtlaSil
  11. ayyyyyyyyy
    çok güzel görünüyor.
    ellerinize sağlık

    sevgiler
    sizi linklerime ekliyorum

    YanıtlaSil
  12. üf ne güzel bir tatlı ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  13. çok güzel görnüyorrr
    ellerine sağlık
    bu lezzet bir şahane

    YanıtlaSil
  14. Cok süper görünüyor ama kesinlikle bu tarifi yapcam amaaa ismini degisticem galiba.Göz diyince korktum tatlidan:))) gercek göz birden aklima geldi.Ellerine saglik canim,not aldim bu güzel tarifi.Iyi bir hafta sonu diliyorum.

    YanıtlaSil
  15. Çok nefis görünüyorlar Hatice,ellerine sağlık..Balının koyu olduğu gözleniyor ama bence koyu kıvamlı oluşu daha güzel..

    Mutlu yıllar..Sevgiler

    YanıtlaSil
  16. Merhaba Sinem, sorunu umarım gidermişsindir.

    Şeker gibi ve yeşim, teşekkür ederim.

    Yaren adı ne olursa olsun lezeeti güzel bit tatlı oluyor :))

    Damak tadı, beğendiğine sevindim :))

    YanıtlaSil
  17. DAVETIYE

    Merhaba arkadaslar bu gün saat 14.00 te Türkiye saati ile 15.00 te AYYA Bayan blogcular kahvesinin acilisi var.Tüm blogcu arkadaslari davet ediyoruz,buyursunlar. Aynur Yaren

    www.ayyachat.blogspot.com

    YanıtlaSil
  18. Iyi aksamlar, tatlilar cok güzel ve lezzetli görünüyorlar, ellerinize saglik...
    sevgilerimle
    hasret

    YanıtlaSil
  19. Aynur, hayırlı olsun...
    Hasret, teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  20. soru tadi neyi andiriyor ? hamuru yuvarlak yapip sonra elimizle ortasina hafiF BASTIRSAK VE IC MALZEMESINI KOYSAK OLMAZ MI ??? SIZ HALKA SEKLI VERDIKTEN SONRA IC MALZEMESINI ORTAYA SIKINCA TEPSIYE YAPISMAZ MI HALKANIN ORTASI BOS YA ???

    YanıtlaSil