Sayfalar

Pazartesi, Şubat 19, 2007

Ye#19 Kek



Sevgili Ayşenur 'un ev sahibi olduğu bu etkinliğe ben de iki tarif ile katılıyorum. İlk tarifim karamelli kek. Doğrusu başta hiç umutlu olmadığım bir tarifti. Ama tadına baktıktan sonra favori keklerim arasına girdi. Eğer karamelli lezzetleri seviyorsanız mutlaka denemenizi öneririm.

Karamelli Kek

Malzemeler:
  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 2/3 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 su bardağı un

Karamel için:

  • 1 su bardağı şeker
  • 1,5 su bardağı sıcak su
  • 1 kutu ( 200 ml) krema
Hazırlanışı:

Yumurta ve şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpın. Daha sonra sıvıyağ ve sütü ilave edip karıştırın. Un, vanilya ve kabartma tozunu eleyerek ekleyip karıştırın. Hazırladığınız karışımı yağlanmış bir kalıba koyun. ( Normale göre biraz daha geniş bir kalıp kullanırsanız kek fazla kabarmayarak sosun daha yoğun hissedilmesini sağlayacaktır) Önceden ısıtılmış 175 derece fırında pişirin.

Karamel için; şekeri küçük bir tencereye alın. Kısık ateşte karıştırarak erimesini sağlayın. Kahverengi bir renk aldığında suyu ilave edin. Karamelleşen şeker suyun içinde tamamen eridikten sonra yavaş yavaş kremayı ilave edin. Bu şekilde de bir süre kaynattıktan sonra sosu ocaktan alın. Ilık kekin üzerine sosu ılık olarak dökün. Soğuduktan sonra servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun...


Balkabaklı Kek



Etkinlik için denediğim diğer tarif de balkabaklı kek. Kabak, keke kendi rengini verdi; tadını ise umduğum kadar yoğun hissetmedim. Ama kekin lezzeti bizden tam not aldı. Tarifteki kabak püresi yerine ben kabak tatlısı kullandım bu yüzden şeker miktarını azalttım. Tarif, sitemiz okurlarından sevgili Özlem'e ait. Kekin yapılışı daha farklıydı ama ben klasik kekler gibi yapmayı tercih ettim. Bu güzel tarif için çok teşekkürler Özlem...

Malzemeler:

  • 2 yumurta
  • 3/4 su bardağı şeker ( 1/4 bardak kullandım)
  • 1/3 su bardağı pekmez
  • 1/3 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı kabak püresi
  • 1/2 tatlı kaşığı tarçın
  • 1/4 tatlı kaşığı muskat rendesi
  • 1/4 tatlı kaşığı zencefil
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı karbonat (1 çay kaşığı kullandım)
  • 1 tatlı kaşığı tuz (1 çay kaşığı kullandım)
  • 1+ 3/4 su bardağı un

Hazırlanışı:

Yumurta ve şekeri krema kıvamına gelene kadar mikser ile çırpın. Daha sonra sıvıyağı, pekmezi ekleyip karıştırın. Kabak püresini de ilave edip karıştırmaya devam edin. Ayrı bir kapta un, karbonat, kabartma tozu, tuz ve baharatları karıştırıp diğer karışıma ekleyin. Yağlanmış dikdörtgen bir kalıba karışımı dökün. Önceden ısınmış 175 derece fırında 1 saat pişirin. ( benim fırınıma bu süre fazla geldi. Bu yüzden kekin kenarları biraz fazla kızardı. 25-30 dk. 175 derecede daha sonra ise ısıyı 150 -160 dereceye alıp pişirmek daha uygun olur. )

Afiyet olsun...

29 yorum:

  1. Ellerine sağlık arkadaşım harika gözüküyor karamelliyi ilk defa gördüm denenecekler listesine alındı bile kabaklı keki bende sık yaparım ayrıca kek dolmasını bende denemiştim harika olmuştu hatta arkadaşıma bile yapıp götürmüştüm

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,
    Kek dolması başta olmak üzere tüm tarifleriniz çok hoş, çok değişik görünüyor.Dolmadaki nutella ve ceviz harika bir ikili olmuş. Ellerinize sağlık.
    Balkabaklı keki bide havuçlu bide portakal soslu keki bideee...Hepsini beğendim.:)
    Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Şebnem, karamelli keki de mutlaka denemeni tavsiye ederim. Sevgiler...

    Ayşe, çok teşekkür ederiz :)) Umarım dener ve beğenirsin tarifleri.

    YanıtlaSil
  4. merhaba,
    karamelli kek çok güzel görünüyor.
    Daha önce muzlu kekin üzerine böyle bir karamel sos yapıp üzerine dökmüştüm çok lezzetli olmuştu.Sade kekle karamel tadı daha yoğun gelecektir mutlaka denemeliyim :)

    selamlar,

    Elif

    YanıtlaSil
  5. Mrb,
    karamelli keke bayıldım nasıl güzel görünüyor içini havası bile yerinde hele karamel damlaları ohh
    eline sağlık

    YanıtlaSil
  6. Elif, karamel tadı kekle müthiş oluyor gerçekten de.

    Yeşim, teşekkür ederim. Umarım denersin. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Selamlar Hatice:)
    Ellerine sağlık iki güzel kekle katılmışsın etkinliğe. Karamelli kek gözüme pek bir güzel gözüktü, resmi de çok canlı çıkmış, süper süper:).
    Sevgiler..
    aslı

    YanıtlaSil
  8. canım ben sizi uzun zamandır takıp edıyorum ve cogu tarıfınızı denemısımdır:))şuleyı ve senı gercektende cok sevdım uzaktanda olsa..benım degısıgıme gıden karamellı kek oldu.dıger keklerınızde hos ve lezzetlı duruyor fakat bu bana cok farklı geldı:))ellerınıze saglık..artık benımde bır sayfam var ıznınızle sızı arkadas lısteme eklıyorum..mısafırlıge sayfama beklerım:))

    YanıtlaSil
  9. Aslı, teşekkür ederim. Beğendiğine çok sevindim :))

    İstanbulhavasi, çok teşekkür ederim güzel sözlerin için. Umarım bu keki de denersin. Siten hayırlı olsun. Biz de siteni linklerimize ekleyelim . Sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. Sevgili Hatice,

    Tarifi denediginize cok sevindim.
    Kabak tatlisinin yeri baska tabii ki; fakat "balkabakli kek" de degisik bir tat.
    Afiyet olsun :-)

    YanıtlaSil
  11. Özlem, tekrar teşekkür ederim tarif için. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. Sevgili Hatice,
    keklerin çok güzel olmuş ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  13. Keklerin hepsi de nefis gözüküyor, ikinizin de ellerine sağlık. Ama aklım karamellide kaldı ne yalan söyleyeyim:)) Karamelli herşey harika oluyor!

    YanıtlaSil
  14. Merhaba Hatice hanım, kek tariflerinizin hepside birbirinden güzel görünümlü ellerinize sağlık.
    (Eski bloğumun linki çalışmıyor artık yeni sitemin linkini eklerseniz çok sevinirim.)

    YanıtlaSil
  15. Sevda, çok teşekkür ederim :))

    Sevgili Sibel, çok teşekkür ederiz. Kekte de karamel tadı çok hoş oluyor...

    Bengisu, teşekkür ederim. Linkini en kısa amanda değiştireceğim. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  16. Ellerinize saglik, tum kekler cok hos gorunuyor. Tadlarini merak etmedim desem yalan olur. Yaninada bir kahve misss.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  17. Sevgili Aybike, beğendiğine çok sevindim :)

    YanıtlaSil
  18. Merhaba kekler harika görünüyor elimi uzatsam alıcam sanki sunumunuzda harika elinize sağlık diyorum güzel tariflerinizde görüşmek dileğiyle iyi akşamlar.

    YanıtlaSil
  19. Sevgili Hatice, karamelli keki cok merak ettim, tadi nasil oluyor acaba? Cok guzel gorunuyor, ellerine saglik, sevgilerle,

    YanıtlaSil
  20. merhaba,

    karamelli kekinizi denedim...gerçekten çok çok lezzetli bir kek oldu...yiyen herkes çok beğendi....tarifi paylaştığınız için çok teeşkkür ederim...
    sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  21. Susam, teşekkür ederim :)
    Tuba, umarım bir gün denersin. Sevgiler...
    İlkay, eline sağlık. Deneyip yorum yazdığın için çok teşekkür ederim. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  22. Haticeciğim,

    Gerçekten çok güzel görünüyor ama ben acilen ve de dört gözle haftasonu yediğimiz nefisss kurabiyelerin de tarifini bekliyorum :)

    Erkan'a ve sana sevgiler...
    Özge

    YanıtlaSil
  23. Özgecim, kurabiyeleri beğendiğine çok sevindim. Ben o tarifi başka bir siteden almış, süslemesini size göre yapmıştım. Tarifi mail atarım sana canım. Öpüyorum...

    YanıtlaSil
  24. merhaba hatice ben de Ankara dan esra yani www.birfincankeyif.com
    karamel benim kokusuna da bayıldığım bir lezzettir, kekin güzel olduğundan eminim zaten kendini gösteriyor.Ellerine ve yüreğine sağlık belki birgün misafirim olursun...

    YanıtlaSil
  25. Esra merhaba, karamelli keki beğendiğine çok sevindim. Eminim denersen lezzetini de seveceksin. Siten hayırlı olsun. Hemen girdim sitene ve ilk dikkatimi çeken de oğluşun oldu. Bizim Erkan'la sanırım yakın zamanda doğdu. Erkan şu anda 4 ayını doldurdu. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  26. merhaba..

    su an karamelli keki yapiyorum..yanliz merak ettigim kac dakika pisirdiniz keki ?

    cevap icin tskler
    arzu

    YanıtlaSil
  27. Arzu, pişirirken süreye bakmamıştım. 25 dk. sonunda eğer pişmiş gibi görünüyorsa fırının kapağını açıp kekin ortasına bir kürdan batırın. Eğer temiz çıkarsa kek pişmiş demektir.

    YanıtlaSil
  28. Balkabağını severim ama hiç kekini denemedim. Sık kullanılanlara ekledim sizi deneme fırsatım olur umarım. Bu arada http://www.morbiber.com/UserRecipeSearchDetail.aspx?Id=2567 bu linkte izinsiz fotoğrafınızı kullanmışlar. Görünce şaşırdım.

    YanıtlaSil
  29. Özlem şimdi balkabağı zamanı, umarım denersin birgün :)
    o kadar çok yerde yayınlanıyorki resimler izinsiz. haber verdiğin için çok teşekkürler...

    YanıtlaSil