Sayfalar

Çarşamba, Ağustos 30, 2006

Kıymalı Kol Böreği



Tarifi televizyonda Oktay Usta'nın programını izlerken alıp, aldığım gün de yapmıştım. 1 gün bekleyince lezzeti daha da artan bir börek oluyor.

Ayrıca tüm Türk Milletinin 30 Ağustos Zafer Bayramını sitemiz aracılığıyla kutlarım..

Malzemeler:

  • 1/2 kg un (yaklaşık 5 su bardağı)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 çorba kaşığı sirke
  • 250 gr tereyağı (ben tereyağı ve zeytinyağı karıştırdım ve daha az miktarda kullandım)
İç malzemesi:

  • 400 gr kıyma
  • 2 adet soğan
  • 1 tutam maydanoz
  • tuz, karabiber
Yapılışı:

Tuz ve unu karıştırın. Sirkeyi ve suyu (yaklaşık 1,5 su bardağı ılık su) ekleyerek karıştırın. Yumuşak bir hamur hazırlayın. 10 dk dinlendirin. Hamuru en az 12 adet bezeye ayırın. Her birini tabak büyüklüğünde un ile açın. Tereyağını eritin ve ılıtın. Açılan her bezeye eritilmiş tereyağı veya tereyağı+zeytinyağı karışımını sürün. 2 adet yemeklik doğranmış soğanı bir miktar zeytinyağında kavurun. Soğana kıymayı ekleyin ve kavurmaya devam edin. Ocaktan almadan hemen önce tuz, karabiber ve incecik kıyılmış maydanozu ekleyerek karıştırın. Üst üste konulmuş hamurları olabildiğince ince açın. Bir kenarına kıymalı harçtan boylu boyunca yayın ve 1-2 defa sarın. Dibinden bıçakla bir uçtan diğer uca kesin. Yağlanmış tepsiye sararak yerleştirin. Kalan hamurun yine kenarına harçtan yayarak aynı şekilde devam edin. Üzerine yumurta sarısı sürün. Susam ve çörekotu serpiştirerek 200 derece fırında pişirin.

Afiyet olsun..

Pazartesi, Ağustos 28, 2006

Böğürtlenli Pasta



Geçenlerde eşim böğürtleni seviyorum diye bir kutu böğürtlen almış. Ben de bir kısmını nasıl değerlendirsem diye düşünürken pasta yapmakta karar kıldım. Sıcakta yenmezse diye endişe de ediyordum ama çok hafif olduğundan çabucak tükendi.

Malzemeler:

Kek için:
  • 3 adet yumurta
  • 7 yemek kaşığı şeker
  • 7,5 yemek kalığı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • Keki ıslatmak için 1/2 su bardağı süt
Krema için:
  • 750 ml. süt
  • 4,5 yemek kaşığı un
  • 6-7 yemek kaşığı şeker ( damak tadınıza göre arttırabilirsiniz)
  • 1 paket vanilya
Ayrıca 400 gr. böğürtlen

Hazırlanışı :

Pandispanya için; yumurtaları ve şekeri iyice krema kıvamına gelene kadar mikserle çırpın. Daha sonra un ve kabartma tozunu eleyerek ekleyin. Mikserle düşük devirde karıştırın. Yağladığınız kek kalıbına hamuru döküp 170 derecede 25 dk. pişirin. Fırından çıkarıp soğumaya bırakın.
Bu arada kremayı hazırlamak için; un ve sütü bir tencerede çırpıcı ile karıştırarak pişirin. Karışım kaynamaya başladığında şeker ve vanilyayı ekleyin. 3-4 dk. daha pişirip ocaktan alın. Mikserle 8-10 dk. kremayı çırpın. Ben kremayı ikiye ayırıp birisinin içine 6-7 böğürtleni süzgeçte ezip suyunu ekledim. Eflatun renkte bir krema oldu.

Soğuyan keki kalıptan çıkarıp enine ikiye ayırın. Alt parçayı sütün yarısını kaşık ile dökerek ıslatın. Üzerine böğürtlen eklediğiniz kremayı sürün. Kremanın üzerine dilediğiniz miktarda böğürtlen yerleştirin. Kekin üst parçasını böğürtlenlerin üzerine kapatın. Kalan sütle keki ıslatın. (özellikle kenarlarını) Diğer kremayı pastanın ortasına yavaşça dökün. Yayılan krema ile pastanın üzerini ve kenarlarını kaplayın. Yaklaşık 5 dk. sonra pastanın üzerini böğürtlen ile süsleyin. ( Böğürtlenlerin yıkadıktan sonra iyice kuru olması gerekiyor kenarlara renk vermemesi için) Bir gece buzdolabında bekletip daha sonra servis edin. ( pastanın üzerini açık bırakmayın)
Afiyet olsun...

Perşembe, Ağustos 24, 2006

Ekşili Kabak



Yemek zevki programının sitesinde görüp yapılacaklar listeme eklemiştim bu tarifi. Hem besleyici bir yemek hem de ekşi tadı kabakla birlikte biz çok sevdik.

Malzemeler:

  • 1/2 kilo kabak
  • 1 adet soğan
  • 1/2 su bardağı yeşil mercimek
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 adet limon
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • tuz, karabiber
  • bir tutam dereotu
  • sıcak su
Hazırlanışı :

Soğanı yemeklik doğrayıp bir tencerede zeytinyağı ile kavurun. Salçayı ve yıkadığınız mercimeği ekleyin ve 1-2 dk. kavurun. Üzerine 1,5- 2 bardak kadar sıcak su ekleyip mercimekler biraz yumuşayana kadar pişirin. Bu arada kabakların kabuklarını soyup orta büyüklükte küpler halinde doğrayın. Tenceredeki mercimeklere ilave edin. Kabakların üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edin. 1 limonun suyunu (ekşi tadı fazla hissetmek istemezseniz 1/2 limon kullanabilirsiniz), tuz ve az miktarda karabiberi de ekleyip mercimek ve kabaklar yumuşayana kadar kısık ateşte pişirin. Servis yaparken üzerine dereotu serpin.
Afiyet olsun...

Pazartesi, Ağustos 21, 2006

Kırmızı Biber Salçası



Geçenlerde annemle Tijen hanımın 'Her Güne Bir Yemek' kitabını karıştırırken salçanın tarif edildiği sayfada takıldım. Tarifi okudum yanındaki açıklamasını okudum ve anneme 'yarın salça yapalım mı' dedim. Annem de olur deyince ertesi gün markete gittik ve 3 kilo kırmızı biber aldık. Eve gelince hepsini yıkadım ve annemle saplarını çıkartıp çekirdeklerini temizledik. Sonraki işlemleri yapmak bana düştü. Biberleri 2-3 parçaya bölerek rondodan geçirdim. Kıyılan biberleri resimdeki tepsiye aldım. 2-3 yemek kaşığı tuz ekledim. Üzerini temiz bir tülbentle kapatarak balkonda güneş alan bir yere yerleştirdim. Her gün sabah ve akşam karıştırarak 4 gün sonra salça iyice suyunu çekip koyulaşınca kuru kavanozlara boşalttım. Salçanın üzerini kapatacak kadar zeytinyağı ilave ettim. Şimdi yemeklerime lezzet katıyor.

Afiyet olsun..

Perşembe, Ağustos 17, 2006

Vişneli Çikolatalı Kek



Sıcak, bayıltıcı yaz günlerinde pek mutfağa girmek istemiyor insan. Özellikle de fırını kullanmak evin sıcaklığını bir 10 derece arttırdığından pek mantıklı da değil. :) Ama işte tatlı ve kek yapma isteği bazen herşeyin üzerinde geliyor ve gözünüzü kapatıp, sonuca odaklanıp tadacağınız ilk lokmayı düşünerek başlıyorsunuz malzemeleri tezgahın üzerine sıralamaya :).

Malzemeler:

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı zeytinyağı (1 parmak az da olabilir)
  • 1 su bardağı süt
  • 1 kase çekirdekleri çıkarılmış vişne tanesi (daha fazla da olabilir)
  • 1 çay bardağı damla çikolata
  • 1 paket kabartma tozu
  • alabildiği kadar un (2-2,5 bardak kadar)
Yapılışı:

Bir kabın içerisine yumurtaları kırın. Üzerine toz şekeri ekleyerek mikserle yaklaşık 5 dk boyunca karıştırın. Üzerine sütü ve yağı ilave ederek tahta bir kaşıkla yumurtayı çöktürmeden karıştırın Un, kabartma tozu, damla çikolata ve vişne tanelerinin yarısını koyarak karıştırmaya devam edin. Bu arada unu ekledikten sonra kıvamı muhallebiden biraz daha katı olursa daha sonra üzerine koyacağımız vişne taneleri dibe çökmez. Yağlanmış ve unlanmış ortası delik olan kek kalıbına kek harcını boşaltın. Kalan vişne tanelerini üzerine serpin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 30 - 40 dk pişirin. Biraz soğuduktan sonra kalıptan çıkarın ve fırının ızgara teli üzerinde soğumasını bekleyin. Artık yiyebilirsiniz.

Afiyet olsun..

* Tarif Oktay Usta'nın Lezzet Yolculuğu kitabından değiştirilerek yapılmıştır.

Pazartesi, Ağustos 14, 2006

Maş Fasulyesi Salatası



Bu ayın yemek etkinliğinin konusu salatalar. Ev sahibi blog ise Yemek Cini Şeyma. Birbirinden ilginç salataların olacağını tahmin ettiğim bu etkinliğe ben de ilk defa tattığım bir tahılla katılıyorum. Maş fasulyesini Metro marketten almıştım ve bir türlü ne yapacağıma karar verememiştim. Bu etkinlik sayesinde internette kısa bir araştırma yaptım ve malzemelerde değişiklik yaparak bu salatayı ortaya çıkarttım. Yanında yoğurtla birlikte eşimle afiyetle yedik. Salatanın kalan kısmının üzerini streç folyo ile kapatırsanız buzdolabında bozulmadan muhafaza edebilirsiniz.

Malzemeler:

  • 250 gr kuru maş fasulyesi (yaklaşık 1,5 su bardağı)
  • 1/4 bardak sızma zeytinyağı
  • 1 veya 1,5 limonun suyu
  • 1 - 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 2 diş ezilmiş sarımsak
  • yarım veya 1 çay kaşığı biber salçası
  • 8 dal taze soğan (ince ince kıyılmış)
  • 1-2 adet kırmızı dolmalık biber bulamazsanız etli kırmızı biber (ince ince doğranmış)
  • 1 tutam ince kıyılmış maydanoz
  • 1 - 1,5 yemek kaşığı kıyılmış nane
  • 1 - 1,5 yemek kaşığı kıyılmış dereotu
  • tuz
Yapılışı:

Benim aldığım maş fasulyesi oldukça tozlu ve taşlıydı. Taşından ve tozundan arındırmak için bir kaç kere ayıklayıp, birçok defa yıkayın. Kaynayan su dolu tencereye maş fasulyelerini ilave edin ve tahta bir kaşıkla karıştırın. Yaklaşık olarak 30 dk boyunca fasulyeler yumuşayana kadar haşlayın. Tencereye 1-2 bardak soğuk su ekleyerek süzün. Kaynarken minik minik yeşil kabukları çıkabiliyor. Suyunu süzerken ayıklayabildiğiniz kadar kabuğu ayıklayın ve soğuması için bir kenara alın. Büyük bir kasede zeytinyağını, limon suyunu, sarımsağı, salçayı ve nar ekşisini karıştırarak salataya asıl lezzeti verecek olan sosu hazırlayın. Tuz ile sosu lezzetlendirin. Maş fasulyesini, yeşil soğanı, kırmızı biberi, maydanoz, nane ve dereotunu salata sosuna ekleyin ve iyice karıştırın. Salatayı oda sıcaklığında veya hafif soğumuş olarak servis yapın. Dilerseniz limon dilimleri ile süsleyebilirsiniz. Ayrıca sosu kasenin dibinde kalabileceğinden kaşığınızla alttan alttan alarak salatanızı yerseniz lezzetini tam olarak alabilirsiniz. Ekşi severler için harika bir lezzet.

Afiyet olsn..

Güveçte Mantar



Cumartesi günü evdeki mantarları nasıl pişirsek diye düşünürken eşimin fikri ile güveçte karar kıldık. İsterseniz bu yemeğin içerisine mantarları biraz azaltıp tavuk veya hindi eti de ekleyebilirsiniz.

Malzemeler :

  • 300 gr. mantar
  • 2 adet patates
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet kırmızı biber
  • 2 adet havuç
  • 4 adet sivri biber
  • 2 adet domates
  • 1 yemek kaşığı salça
  • zeytinyağı
  • tuz, karabiber
Hazırlanışı :

Soğanı yemeklik doğrayıp 6 adet güvece paylaştırın. Mantarları yıkayıp kurulayın ve boylamasına doğrayın. Patatesleri soyup küp küp doğrayın. Havuçları kazıyıp halka halka doğrayın. Biberleri doğrayın. Tüm sebzelei istediğiniz sıra ile güveçlere paylaştırın. Domateslerin kabuklarını soyup dilimleyin. Güveçlerin en üstüne yerleştirin. 1 yemek kaşığı salçayı 1 kase suda açıp içine tuz ve karabiber ilave edin ve güveçlere paylaştırın. Üzerlerine 1-1,5 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirip aliminyum folyo ile kapatın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 50-55 dakika pişirin.
Afiyet olsun...

Perşembe, Ağustos 10, 2006

Maya ve Kayısılı Rulo Muhallebi



Tırmığımızı evde yalnız bırakmak beni çok üzüyordu. Akşam eve geldiğimizde o kadar ilgi gösteriyordu ki bize beni sev diye. Eşimi ikna ettim Tırmığa kardeş kedi bulmak için. Yine bir veteriner kliniğinden Maya kızımızı sahiplendik. Annesini gördük çok güzel bir van kedisi babası da öyleymiş. 4 kardeşin içinden Mayayı seçtik aldık eve getirdik. Tabi ki ilk günler Tırmığın Mayayı kabullenmesi zor oldu ama şimdi alıştılar. Sabahları içim daha rahat işe gidebiliyorum.


Yukarıdaki pozu tam oyun modundayken yakaladım. Birbirlerinin üzerine atlamaya hazırlanıyorlar :). Tabi genellikle altta kalan Mayacık oluyor.


Son fotoğrafı ise işe gitmeden önce bu sabah çektim. İkisi mırıl mırıl oynuyorlardı. Güzel bir poz yakalamaya çalıştım, en hoşuma gideni buraya koydum.


Ve sıra geldi tarife. Şu sıcak günlerde hafif bir tatlı yemek isteyenler için güzel bir seçenek. Tarifi sütlü tatlılar-ye'ye yetiştiremedim maalesef ama aklımda kaldı ve denedim. Tadındaki başarıyı görüntüde yakalayamadım bu sefer :). Lezzet dergisindeki fotoğrafı oldukça düzgün. Dergide malzemelerde 2 su bardağı süte 1 su bardağı un katıyordu. Un miktarı fazla geldiği için 3 çorba kaşığı kullandım. Kakaolu bisküvi yerine de evde olan sade petibör kullandım.

Malzemeler:

  • 3 yemek kaşığı un
  • 2 su bardağı süt
  • yarım su bardağı toz şeker
  • 1 paket kakaolu bisküvi (yarım paket yeterli)
  • 80 gr tereyağı (daha az kullandım)
İç malzemesi için:
  • 400 gr kayısı
  • 3 çorba kaşığı pudra şekeri
Yapılışı:

Tereyağını tencerede eritin. Unu ilave edip tahta kaşıkla karıştırarak rengi dönene kadar kavurun. Sütü azar azar döküp şekeri ekleyin. Devamlı karıştırarak iyice koyulaşıp tencereye yapışmayacak kıvama gelinceye kadar pişirin. Benim yaptığım topaklandığı için blendırdan geçirdim. Ilınması için bir kenarda bekletin. Bisküviyi rondoda ufalayın. Dikdörtgen bir cam kalıba bisküviyi her tarafını kaplayacak şekilde dökün. Üzerine muhallebiyi kaşık kaşık döküp, üzerini düzeltin. Buzdolabında 2 saat bekletin. Ben dayanamadım yaklaşık 1 saat beklettim. Kayısıları küçük doğrayıp tavada şekerle pişirin. Çok katı olursa çok az su ilave edebilirsiniz. Soğuması için bekletin. Muhallebiyi 4 dikdörtgen parça elde edecek şekilde dilimleyin. (Ben kare borcamda yaptığım için 6 adet dikdörtgen elde ettim.) Üzerlerine kayısılı karışımı paylaştırın ve rulo yapın yada bir tarafı diğer tarafın üzerine kapatın.

Afiyet olsun..

Pazartesi, Ağustos 07, 2006

Kışlık Komposto ( Erik ve Şeftali)



Bugün tatilim bitti ve artık iş başı... Tatilde eşimin annesinden öğrendiğim bir yöntemi kullanarak kış için şeftali kompostosu hazırladım. Erik kompostosunu ise kayınvalidem hazırlamıştı. Göz kararı hazırladığı için size sitedeki erik kompostosu tarifi yardımcı olabilir diye düşünüyorum. Kış günlerinde kenarda hazır komposto olması çok işe yarayacak... Yapışı gayet basit : 2 adet iri şeftalinin kabuklarını soyup küp küp doğradım. Bir tencereye koyup 1 su bardağı şeker ve 5 su bardağı su ekleyip şeftaliler yumuşayana kadar kaynattım. Kompostoyu bozulmadan kışa saklayabilmek için ocağı kapattıktan 5 dk. sonra kavanozlara koyup kapaklarını sıkıca kapattım. Bir tepsiye bez yerleştirip kavanozları kapakları aşağı gelecek şekilde yanyana bezin üzerine yerleştirdim. Üzerlerine bir poşet geçirip örtü ile iyice kapattım. Kavanozlar soğuyana kadar bu şekilde beklettim. Kompostoları serin bir yerde kullanacağınız zamana kadar bu şekilde muhafaza edebilirsiniz.

Afiyet olsun...